Linkovi

Američka novinarka osuđena u Iranu zbog špijunaže


Američka novinarka Roksana Saberi, koja poseduje i iransko državljanstvo osuđena je na osam godina zatvora zbog optužbe da je špijunirala za Sjedinjene Američke Države. Njen advokat je izjavio da će se žaliti na presudu iranskog suda.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Obama "duboko razočaran" presudom koja je izrečena američkoj novinarki. Denis Mekdonau, zamenik Savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Obame rekao je da je saberi američka novinarka koja se jednostavno bavila svojim poslom. Državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da će američki zvaničnici nastaviti da upućuju žustre proteste iranskoj vladi u vezi sa tim slučajem.

Trideset-jednogodišnja Saberi radila je u Iranu za nekoliko medijskih kuća, a uhapšena je krajem januara, jer navodno nije imala odgovarajuću akreditaciju. Iranske vlasti ubrzo potom su podigle optužnicu za špijunažu, objasnivši da je koristila profesiju da prenese poverljive podatke američkim obaveštajnim agencijama. SAD odbacuju tu optužbu kao neosnovanu.

XS
SM
MD
LG