Linkovi

Čaves poklonio knjigu Obami na samitu Dve Amerike


Drugog dana samita Dve Amerike, koji se održava u Trinidadu i Tobagu, predsednik Barak Obama obećao je da će da "sluša i uči", i izrazio nadu da će učvrstiti novo partnerstvo među zemljama Zapadne hemisfere.

Uoči sastanka sa južnoameričkim liderima, Obama je rekao novinarima da se nada produktivnim susretima, na kojima će se utvrditi kako uspostaviti efikasniju saradnju u regionu. Pre nego što su kamermani napustili salu, venecuelanski predsednik Ugo Čaves, dugogodišnji protivnik Sjedinjenih Država, prišao je predsedniku Obami, predao mu jednu knjigu i rukovao se sa njim. Prisutni novinari kažu da je u pitanju knjiga "Otvorene vene Latinske Amerike", o stranoj eksploataciji Južne Amerike. Čaves i Obama su se rukovali i prvog dana samita, a Čaves je navodno američkom predsedniku rekao da želi da mu bude prijatelj.

Američki zvaničnici kažu da je više južnoameričkih lidera vršilo pritisak na predsednika Obamu da ukine američki ekonomski embargo prema Kubi. Obama je prema tvrdnjama američkih zvaničnika potvrdio da su SAD i Kuba na stazi promene, ali i podsetio ih da u komunističkoj naciji demokratski proces i dalje ne postoji.


XS
SM
MD
LG