Linkovi

Ričard Holbruk istakao značaj stabilizacije Pakistana i Avganistana


Na medjunarodnoj donatorskoj konferenciji u Japanu prikupljeno je pet milijardi dolara pomoći Pakistanu da obnovi svoju ekonomiju i suoči se sa militantnim grupama. Specijalni američki izaslanik za Pakistan i Avganistan, Ričard Holbruk, ocenio je da su svetski lideri pokazali svoju predanost stabilizaciji tog regiona.

Medjunarodna donatorska konferencija za Pakistan, koja je u petak održana u Tokiju, prevazišla je očekivanja – ukupno je prikupljeno pet milijardi dolara da bi se vladi u Islamabadu pomoglo da obnovi ekonomiju i bori se sa militantnim grupama koje su ojačale proteklih godina.

SAD i Japan obećali su da će izdvojiti po milijardu dolara, ali specijalni izaslanik Vašingtona za Pakistan i Avganistan, Ričard Holbruk, kaže da su velike donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Irana uputile jasnu poruku da je stabilizacija Pakistana pitanje od globalnog interesa.

“Te donacije pokazuju obim medjunarodne podrške koju Pakistan trenutno dobija. Nadam se da narod Pakistana razume ogromni značaj podrške tako različitih zemalja”, istakao je Holbruk.

On je podvukao opasnost koja medjunarodnoj zajednici preti od pobunjenih Talibana i terorističkih grupa kao što je Al Kaida, koje imaju uporišta na zapadu Pakistana.

“To su ljudi koji su počinili zločine 11. septembra u SAD, koji su napali Mumbaj, koji su planirali napade u Španiji I Britaniji, koji su ubili Benazir Buto, i vršili napade unutar Pakistana. Uopšte ne sumnjam da u ovom trenutku, dok mi sedimo u Tokiju, oni planiraju napade na druge prestonice i druge mete širom sveta.”

Holbruk kaže da dešavanja u Pakistanu imaju direktan uticaj na aktuelni rat u Avganistanu. Ekstremisti nastavljaju da napadaju SAD I koalicione vojnike, koristeći pogranični region kao svoju bazu.

To je pitanje od posebnog interesa za mnoge u Japanu. Za vreme administracije bivšeg američkog predsednika Džordža Buša, Vašington je zatražio od Tokija da angažuje I svoje kopnene trupe, uz mornaričke snage koje je već uputio u region za podršku SAD. Holbruk kaže da neće vršiti pritisak na Japan u vezi sa tim pitanjem.

“Neću govoriti Japanu šta da radi sa svojim snagama za samoodbranu, to je na njima da odluče, i nikada ne bih došao u Japan sa porukom da treba da uputi svoje trupe, ako Tokio to ne želi. Postoje mnogi drugi načini da se pomogne. Mislim da je rasporedjivanje mornarice u Indijskom okeanu veoma važno, posebno ako se uzme u obzir novi problem pirata.”

Holbruk dodaje da je Japan takodje ključni partner u razvoju poljoprivrede Avganistana. U avgustu će se u Avganistanu održati drugi predsednički izbori od pada talibanskog režima 2001. Holbruk kaže da Vašington ne podržava ni jednog od pojedinačnih kandidata, niti se pak protivi bilo čijoj kandidaturi.

XS
SM
MD
LG