Linkovi

Mičel: Postojanje dve države jedino rešenje za Bliski istok


Američki izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel rekao je nakon susreta sa predsjednikom palestinske uprave Mahmudom Abasom da je postojanje dvije države jedino rješenje za izraelsko-palestinski konflikt. Taj stav američkih zvaničnika suprotan je mišljenju nove izraelske vlade. Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat kazao je da bi izraelski stav mogao da oslabi poziciju umjerenih Palestinaca i ojača ekstremiste.

Američki izaslanik juče je razgovarao sa novim izraelskim liderima, koji su izrazili zabrinutost u pogledu ideje o palestinskoj državnosti. Mičel je međutim upozorio da taj politički proces ne bi trebalo da omogući Hamasu, koji upravlja Gazom, da ojača svoju moć.

Lideri Hamasa, Ismael Hanija i Mahmud al Zahar pojavili su se danas u javnosti, prvi put od izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, kako bi održali vjerske službe u odvojenim džamijama na palestinskoj teritoriji. Izraelske bezbjednosne snage u međuvremenu su saopštile da su jevrejski naseljenici ubili Palestinca koji je napao stanovnike jednog naselja na Zapadnoj Obali.

XS
SM
MD
LG