Linkovi

U Americi raste potražnja za vozilima južnokorejskog Hjundaija


Iako potražnja za automobilima u Americi opada, južnokorejska kompanija Hjundai beleži dobru prodaju. Po svemu sudeći, tome doprinosi marketinški potez kompanije da kupci, ako izgube posao, mogu da vrate kupljeni auto.

Majk Da Silva je zadovoljan prodavac automobila, što je retkost ovih dana.

„Bilans nam je pozitivan, vidimo priliku da povećamo prodaju i svoj deo tržišta, dok se mnogi drugi saloni zatvaraju," kaže Da Silva.

Da Silva je zadovoljan što ne prodaje vozila Dži-ema, Forda ili Krajzlera, već Hjundaija. Dok je prodaja nekih američkih modela opala čak za 40 odsto, prodaja Hjundaija raste. Da Silva kaže da je prodaja u njegovom salonu, u Nju Džersiju, porasla 60 odsto.

Južnokorejska vozila su relativno jeftina, čemu je doprineo pad vrednosti južnokorejskog vona. Osim toga, kompanija nudi kupcima i dozu spokoja.

Njene reklame ublažavaju jedan od najvećih strahova američkih kupaca – strah od gubitka posla. Ako izgubite posao u roku od godinu dana od kupovine, kompanija će platiti tri mesečne rate. Ako i posle toga kupac ne nađe posao, može bez ikakvih pitanja da vrati auto. Da Silva kaže da je broj kupaca naglo porastao.

„Za one koji ne znaju da li će njihova kompanija da otpušta ljude, da li će se i sami naći među otpuštenima ovo deluje umirujuće i podstiče ih da kupe kola," kaže Da Silva.

Kampanja izgleda da deluje. U januara, prodaja u Severnoj Americi porasla je za 14 odsto. U prvom tromesečju, Hjundai je u Americi zabeležio rast prodaje od pola procenta, dok je prosečna prodaja u toj industriji pala za 38 procenata. Ali kupci ističu i druge prednosti te kompanije.

„Garancija je sjajna – 5 godina ili sto hiljada kilometara bez obzira šta se desi sa kolima. Na žalost, američka kola to ne mogu da pruže," kaže vlasnik vozila Hjundai, Ed Verner.

Lari Jang ima dva Hjundaija, a sada je kupio jedan i za svoju ćerku. On kaže da je sve u potrošnji.

„Nas interesuje zato što moja ćerka dugo vozi do posla i natrag, pa nam je potrošnja vrlo važna. Ova kola troše između 6 i po i 8 litara na sto kilometara," kaže Jang.

Iako na vozila Hjundai otpada samo 4 procenta američkog tržišta, industrija je svesna njihovog programa osiguranja. Dženeral motors je objavio plan za pokrivanje čak 9 mesečnih rata ako kupac izgubi posao, dok Forda kaže da će pokriti do 12 meseci.

XS
SM
MD
LG