Linkovi

Geotermalna energija - istinski obnovljiv izvor energije


Već vekovima, ljudi širom sveta koriste toplotu iz unutrašnjosti zemlje - od banja do celih gradova - koji se greju prirodno vrelom vodom. Ali to je uvek bilo ograničeno na područja sa takvim izvorima. Američka vlada sada podstiče razvoj efikasnijih načina za korišćenje geotermalne energije. Jedno postrojenje te vrste sagrađeno je u američkoj državi Juti.

Tople banje spadaju u najstarija mesta za uživanje. Ona, na južnom japanskom ostrvu Bepu, otkrivena je u osmom veku. U današnje vreme, jedna kompanija nastoji da iskoristi podzemni izvor pare u mestu Termo, u državi Juti.

Geotermalna energija proizvodi svega jedan procenat struje u Americi, uglavnom zato što je ima samo kraj aktivnih ili ugašenih vulkana. Ali predsednik firme "Rejser teknolodžis", iz Provoa, Kreg Higinson, kaže da će to uskoro da se promeni.

„Sa izvorima i resursima na raspolaganju mogli bismo da pokrijemo više od trećine potreba zemlje“, kaže Higinson.

Geotermalne centrale ranije su bile veoma skupe, gradnja je trajala pet do osam godina, a radile su samo sa veoma vrelom vodom. Higinson kaže da njihova centrala od 10 megavata, u Juti, može da radi sa mnogo hladnijom vodom.

„Možemo da proizvodimo struju pri mnogo nižim temperaturama, jedva vrelijim od šolje kafe, što je veoma izmenilo dinamiku geotermalne energije“, kaže Higinson.

Evo kako se to radi: vrela podzemna voda prolazi kroz mašinu gde se njena energija koristi za proizvodnju pare, koja onda okreće turbinu i proizvodi struju. Higinson kaže da postoji i dodatna korist.

„Vodu ne vadimo trajno. Samo je proterujemo kroz sistem, a zatim svu količinu vraćamo natrag u zemlju“.


Osnivači kompanije kažu da se time potencijalno povećava broj mesta u svetu u kojima bi geotermalna energija mogla brzo i ekonomično da se razvije. Potpredsednik kompanije, Bendžamin Barker, predviđa svetlu budućnost.

„Ovo znatno proširuje generacijske mogućnosti, po tome gde može da se koristi i po tome koliko može da doprinese nacionalnim potrebama u energiji. Više nismo ograničeni samo na dva ili tri mesta u pacifičkom geoaktivnom području“, kaže Barker.

50 modularnih generatorskih jedinica geotermalne centrale u Juti sagrađeno je za godinu dana i već snabdeva strujom oko 15 hiljada domova u kalifornijskom gradu Anahajmu. Šef geotermalnih programa u američkom Sekretarijatu za unutrašnje resurse, geolog Kermit Viterbi, kaže da bi modularni sistemi mogli da postanu talas budućnosti.

„Ova tehnologija je sama po sebi prednost, jer čim izbušite jednu cev možete da počnete da proizvodite energiju i ostvarujete prihod, ne čekajući na bušenje drugih cevi“,
kaže Viterbi.

Geotermalna energija se smatra za jedan od najstabilnijih izvora obnovljive energije, jer toplota zemlje ne zavisi od klime ili doba dana. Sjedinjene Države je koriste više nego bilo ko i za jednu deceniju mogle bi da utrostruče proizvodnju. Rejser teknolodžis je već počela da se širi, sa devet postrojenja u izgradnji u Americi i planovima za izgradnju drugih, u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG