Linkovi

Njujork Tajms: Obama razmatra tolerisanje nuklearne aktivnosti Irana


Administracija predsednika Obame razmatra mogućnost tolerisanja iranskog nuklearnog programa i pokretanja međudržavnih razgovora sa Teheranom, piše današnji "Njujork Tajms" i ocenjuje da bi takav predlog sastavljen od strane Vašingtona i njegovih evropskih saveznika, predstavljao značajnu promenu u odnosu na strategiju bivšeg predsednika Džordža Buša, čija administracija je zahtevala od Teherana da prekine sa aktivnostima obogaćivanja uranijuma pre početka formalnih razgovora.

U članku se navodi da će Sjedinjene Države i Evropa vršiti pritisak na Iran da postepeno dozvoli slobodniji pristup svom nuklearnom programu, ali da će dozvoliti Teheranu da nastavi sa obogaćivanjem uranijuma na određeni period tokom razgovora. Šest vodećih svetskih sila, uključujući Sjedinjene Države, prošle nedelje su izjavile da će pozvati Iran da se priključi diskusiji o svom nuklearnom programu, a iranski mediji danas su citirali glavnog pregovarača, koji je rekao da je Teheran otvoren za razgovor. Preispitivanje američke politike prema Iranu, na zahtev predsednika Obame, još je u toku, a savetnici kažu da nije sigurno koliko će još dugo američki predsednik tolerisati iranski program obogaćivanja uranijuma. Međutim, kako piše "Njujork Tajms", evropski zvaničnici navode da se uglavnom smatra da Iran neće prihvatiti zahteve koje je postavila prethodna administracija predsednika Buša.

List ocenjuje i da će, ukoliko ovaj predlog bude prihvaćen, on naići na oštre kritike američkih konzervativaca i novog izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Izraelski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da bi Izrael mogao da obnovi svoje namere da ukloni iransku podzemnu nuklearnu elektranu u Natancu, ukoliko Obama ne odluči da „potpuno zaustavi“ iransku proizvodnju obogaćenog uranijuma.

XS
SM
MD
LG