Linkovi

Oprezni optimizam u govoru predsednika Baraka Obame o ekonomiji


Predsednik Obama imao je reči ohrabrenja za ekonomsku situaciju tokom današnjeg obraćanja javnosti. Međutim, dok je saopštavao kako se razvijaju njegove mere za oporavak privrede, američki predsednik upozorio je svoje sunarodnike da ne očekuju previše - u kratkom roku.

Predsednikov govor o ekonomskom oporavku mogao bi da se svede na dve reči: oprezni optimizam.

"Nema sumnje da su vremena i dalje teška i da se ni u kom slučaju još nismo izvukli.
Ali ovde gde se sada nalazimo, prvi put možemo da vidimo tračke nade", poručio je Obama.

Neki od tih tračaka nade su poboljšanja u poslednjim izveštajima o prodaji kuća i automobila, izgradnji domova i potrošnji potrošača. Predsednik Obama pokušao je da američkom narodu jasno predstavi šta je učinjeno, zbog čega i šta još treba da se uradi.

"Zakon za oporavak i reinvestiranje, program kapitalizacije banaka, plan za stambeni sektor, jačanje vanbankarskog kreditnog tržišta, plan za spas autoindustrije i naš rad na samitu G-20. Sve su to neophodni delovi slagalice oporavka".

Predsednik je takođe rekao da će za sklapanje ove slagalice biti potrebno vreme i trud, a upozorio je i na teškoće koje predstoje.

"2009. će nastaviti da bude teška godina za američku ekonomiju. Jačina ove recesije prouzrokovaće zatvaranje dodatnih radnih mesta, gubljenje kuća i još mnogo bola pre nego što se ona završi".

U međuvremenu, predsednik Obama očekuje da berze nastave da rastu i padaju.

"Jednostavno, nije održivo da imate finansijski sistem 21. veka, kojim se rukovodi po pravilima i regulativama iz 20. veka. Ta pravila su dozvolila da nemar nekoliko pojedinca zapreti celoj ekonomiji".

Ukratko, Obama je zaključio da vidi svetlo na kraju tunela, ali da je ono vrlo slabo i da će - da bi se stiglo do njega – biti potrebno još mnogo rada.

XS
SM
MD
LG