Linkovi

Američki izaslanik krenuo na Bliski istok


Izgledi za postizanje mira na Bliskom istoku u velikoj meri zavise od toga da li će dve strane moći da se sporazumeju oko statusa Jerusalima – grada koji i Izraelci i Palestinci smatraju svojom prestonicom. Za sada, izjave novih izraelskih lidera ne nagoveštavaju spremnost na pregovore i ustupke. Premijer Benjamin Netanjahu založio se za pomirenje sa Arapima ali se uzdržao od podrške takozvanom rešenju sa dve države. Štaviše, on je rekao da podržava širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što je još jedan od uzroka zategnutosti između dve strane.

Takve izjave izazivaju znatnu zabrinutost u Vašingtonu. Predsednik Barak Obama je ove nedelje ponovio podršku Sjedinjenih Država rešenju sa dve države. Njegov specijalni izaslanik, Džordž Mičel, dolazi sada da bi iz prve ruke saznao da li se nešto može učiniti u tom smislu.

Palestinci pozdravljaju zalaganje američkog predsednika za rešenje sa dve države. Zvanični predstavnik i savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudeineh, kaže da bi Palestinci želeli da Obama pojača pritisak na Izraelce.

„Kao prvo, trebalo bi da ubedi Izraelce da obustave gradnju naselja. To je početna tačka. Ako do toga ne dođe, svakom palestinskom pregovaraču biće teško da se vrati za sto. Zelimo da vidimo istinsku predanost izraelske vlade rešenju sa dve države i obustavi gradnje naselja,“ kaže Rudeineh.

Neki analitičari upozoravaju na moguće teške posledice, i za Izraelce i za Palestince, ako Netanjahuova vlada ne promeni stav i počne da se zalaže za rešenje sa dve države. Ron Pundak je direktor izraelskog Centra za mir Šimon Peres i jedan od Izraelaca koji su doveli do sklapanja sporazuma iz 1993. godine u Oslu, i otvaranja puta ka eventualnom osnivanju palestinske države. On kaže da će odlaganje ili odbijanje da se dozvoli Palestincima da steknu svoju državu samo dovesti do novog nasilja.

„Trenutna situacija na terenu prilično je opasna. Bojim se da ćemo se, ako ova vlada i premijer Netanjahu ne shvate da su dve države jedino rešenje, naći u veoma uskovitlanoj situaciji,“ rekao je Pundak.

Netanjahuovu političku bazu predstavljaju oni Izraelci koji strahuju da bi nezavisna palestinska država mogla da padne u ruke radikalnih islamista i ugrozi jevrejsku državu – kao što se desilo sa Pojasom Gaze. Među njima preovlađuje uverenje da mere odvraćanja osiguravaju bezbednost Izraela. U tu svrhu, izraelska vojska ruši kuće Palestinaca koji su učestvovali u napadima na Izraelce, nadajući se da će to odvratiti druge od takvih napada.

Ali, Palestinci kažu da to više podstiče gnev nego strah među njima. Mnogi od njih, kao 55-godišnji Tajsir Dvajat, kažu da nemaju poverenja u američka nastojanja na postizanju mira. Dvajat kaže da je za njega džihad jedina preostala alternativa. On kaže da su on i njegova porodica spremni da poginu za to da Jerusalim i njegova svetilišta pređu u ruke Palestinaca.

XS
SM
MD
LG