Linkovi

Papa Benedikt održao uskršnji blagoslov pozivajući na mir


Desetine hilhjada hodočasnika saslušalo je papinu godišnju uskršnju poruku. Papa Benedikt, koji će idućeg meseca posetiti Bliski istok, rekao je da će tom regionu preneti poruku nade i pomirenja. On je takođe izrazio žaljenje zbog nestašice hrane u svetu, finansijskih previranja, širenja siromaštva i ratova i neprestanih sukoba u Africi.

Pontifik je takođe izrazio tugu za žrtvama prošlonedeljnog katastrofalnog zemljotresa u Italiji. Tokom uobičajenog blagoslova, Papa je poželeo vernicima srećan uskrs na 63 jezika, uključujući srpski jezik.

U medjuvremenu Vitlejemu, na Zapadnoj obali, katolicki vernici prisustvovali su uskrsnjoj misi u Crkvi Hristovog rodjenja, obeležavajući po biblijskom predanju dan uskrsnuća Isusa Hrista. Crkva Hristovog rodjenja u Vitlejemu je smatra za mesto rodjenja Hrista. I u katoličkoj crkvi u gradu Gazi održana je nedeljna uskršnja misa. U tom gradu živi oko 300 rimo-katolika, dok je većina preostalih hrišćana pravoslavne vere.


U pojasu Gaze zivi oko 4 hiljade hrišćana, u konzervativnom muslimanskom društvu koje ima oko milion i četiri stotine hiljada gradjana.

XS
SM
MD
LG