Linkovi

Obama poziva svet da ostavi razlike po strani


Predsednik Obama je rekao da su jevrejski praznik Pasha i hrišćanski Uskrs trenuci kada ljudi treba da razmišljaju o obavezama koje imaju jedni prema drugima, bez obzira na razlike. Obama je rekao da je saradnja jedini put za rešavanje ekonomske krize i suzbijanje globalnih opasnosti, kao što su Al-kaida i širenje nuklearnog naoružanja.

„To su izazovi kojima ni jedna pojedinačna zemlja, bez obzira koliko snažna, ne može da se suprotstavi sama. Sjedinjene Države moraju da predvode u tome. Ali naša najbolja šansa da rešimo te ogromne probleme leži u saradnji sa drugim državama,“ rekao je američki predsednik.

Obama je dodao da je tu ideju imao na umu kada je prošle nedelje putovao u inostranstvo.

Na samitu NATOa, održanom na francusko-nemačkoj granici, Obama je rekao da su savezničke zemlje priložile znatne resurse u znak podrške novoj američkoj strategiji u Avganistanu i Pakistanu. U Češkoj republici, predsednik je rekao da je izneo strategiju za saradnju sa Rusijom i drugim zemljama u zaustavljanju širenja nuklearnog naoružanja. Na samitu Grupe 20, u Londonu, rekao je da su se države uspešno dogovorile oko suprotstavljanja svetskim ekonomskim teškoćama.

„Sastao sam se sa liderima Grupe 20 kako bih osigurao da najveće ekonomije sveta preduzmu snažnu i jedinstveni akciju u suočavanju sa svetskom ekonomskom krizom. Zajedno smo preduzeli korake za podsticanje rasta, obnavljanje protoka kredita, otvaranje tržišta i dramatično reformisanje regulatornog sistema radi sprečavanja da se slična kriza ponovi – što su koraci koji će dovesti do stvaranja radnih mesta kod kuće,“ rekao je američki predsednik.

Međutim, opozicioni republikanci izražavaju sumnju u predsednikove planove za domaću ekonomiju. U republikanskom odgovoru na predsednikovu radio poruku, guverner države Minesote, Tim Pavlenti, rekao je da federalni budžet koji predsednik Obama predlaže za 2010. godinu ne predviđa poreske olakšice koje je obećao.

„Ovaj budžet stvara ogromne nove dugove, koji će na kraju iziskivati povećanje poreza za sve nas i za našu decu. Mislim da je to pogrešno. Porodice već osećaju taj teret, a mala preduzeća ne mogu dovoljno brzo da otvaraju radna mesta. Zar nije već vreme da prestanemo da radimo za državu i da država počne da radi za nas,“ rekao je guverner Pavlenti.

Uprkos snažnom protivljenju republikanaca, demokrate u Kongresu uspele su prošle nedelje da usvoje izmenjenu verziju predsednikovog budžetskog plana i u Predstavničkom domu i u Kongresu.

XS
SM
MD
LG