Linkovi

Somalijski pirati oteli još jedan brod u Adenskom zalivu


Pirati u Adenskom zalivu oteli su još jedan brod. Prema saopštenju regionalne pomorske grupe, otet je remorker u američkom vlasništvu, koji plovi pod italijanskom zastavom, sa 16 članova posade od kojih su destoro Italijani. Medjutim, jedan diplomata iz Najrobija izjavio je da je, prema njegovim informacijama, otet italijanski, a ne američki brod.

U međuvremenu, na oko 500 kilometara od obale Somalije, već četvrti dan se nastavlja drama sa somalijskim gusarima koji drže američkog kapetana Ričarda Filipsa kao taoca. Grupa somalijskih zvaničnika pokušava da dodje do čamca na kome se nalaze gusari kako bi izdejstvovala oslobadjanje američkog kapetana. Posle neuspelog pokušaja bekstva, kapetan Ričard Filips i dalje je talac četvorice pirata na jednom čamcu za spasavanje. Filips je skočio u more, u pokušaju da dopliva do američkog razarača USS Bejnbridž, koji prati kretanje pirata, ali su ga gusari ponovo uhvatili.

Džejms Stejpls, koji poznaje Filipsa već tri decenije, kaže da takav potez liči na kapetana.

Siguran sam da on razmišlja kako da se bezbedno izvuče iz ove situacije, i siguran sam da ima pozitivan stav, da zna da će se izvući nepovredjen. Riči je odlučan momak i pravi kapetan“, navodi Stejpls.

Pirati su se u sredu popeli na teretni brod Mersk Alabama – kojim je upravljao Filips – na oko 500 kilometara od obale Somalije. Dvadesetočlana američka posada povratila je kontrolu nad brodom u vlasništvu danske kompanije, koji plovi pod američkom zastavom. Bežeći sa broda, pirati su sa sobom poveli Filipsa, a Alabama nastavlja svoj put ka Keniji, gde treba da dostavi preko potrebnu humanitarnu pomoć u hrani.

Američki razarač Bejnbridž prati situaciju a drugi američki brodovi su takodje na putu ka tom području, ka kome plovi i nekoliko stranih brodova koje drže gusari.

Džej Piter Fam, stručnjak za pomorsku bezbednost na Univerzitetu Džejms Medison, kaže da je ironično što se brod nazvan Bejnbridž suočava sa somalijskim piratima.

Mnogi Amerikanci se toga ne sećaju, ali komodor Vilijam Bejnbridž, po kome je brod dobio ime, bio je heroj dva američka rata protiv ozloglašenih berberskih gusara početkom 19. veka. On se, bez sumnje, prevrće u grobu na pomisao da bismo mogli da pustimo četvoricu gusara da pobegnu, i ispunimo njihove uslove“.

Pregovori se nastavljaju u pokušaju da se izdejstvuje oslobadjanje kapetana Filipsa. Fam kaže da će biti interesantno videti sudbinu gusara koji ga drže kao taoca.

Šta će biti ako im se dozvoli da slobodno otplove, tako da ništa ne izgube? Postavlja se pitanje u kojoj će meri njihova dela ostati nekažnjena? Svakako se nadamo da će kapetan Filips – veoma hrabar čovek – biti oslobodjen – ali ono što je još važnije, i možda najvažnije je princip koji je važio 200 godina – da su trgovački brodovi pod američkom zastavom bili nedodirljivi, jer su svi bili sigurni da će pravda brzo i sigurno stići svakoga ko pokuša da napadne američki civilni, trgovački brod, a kamoli teretni brod koji prevozi humanitarnu pomoć za ugrožene“.

Fam dodaje da je ova situacija ključni test za Obaminu administraciju.

Ako dozvolimo ovim ljudima da prodju nekažnjeno, to bi bio signal velike slabosti nove administracije, što bi mogli da iskoriste ne samo gusari već i druge grupe širom sveta. Na neki način, administracija je izbegla metak kada je hrabra posada Mersk Alabame uspela da povrati brod – ali sada mora da suoči sa pitanjem šta uraditi sa četvoricom pirata koji drže kapetana Filipsa.“

Fam i drugi stručnjaci kažu da, da bi iskorenila piratstvo u tom regionu, medjunarodna zajednica mora da ozbiljno razmotri pitanje vakuma koji je posle gradjanskog rata nastao u vlasti Somalije – zemlje koju mnogi analitičari opisuju kao propalu državu.

XS
SM
MD
LG