Linkovi

NASA: Ledeni pokrivač na Arktiku tanji nego ikad


Naučnici u američkoj Nacionalnoj agenciji za aeronautiku i svemirska istraživanja (NASA) tvrde da je led koji prekriva Severni ledeni okean tanji nego ikad. Istraživači NASA-e i Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu u državi Kolorado izveštavaju da nedavno formirani morski led, koji je podložniji sezonskom otopljavanju, sada čini 90 odsto ledenog pokrivača na Arktiku i da bi to moglo da dovede do još izraženijeg globalnog zagrevanja.

Ako je verovati naučnicima NASA-e i Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu, led na Arktiku se topi i tanji je nego ikad. Tom Vagner iz NASA-e kaže da je to ozbiljan problem.

"Ovo je jedan od najboljih primera šta se dešava, dok Zemlja počinje da se zagreva zbog gasova koji izazivaju efekat staklene bašte",
kaže Vagner.

Naučnici kažu da je 90 odsto leda na Arktiku formirano u poslednje dve godine i da je stoga ledeni prekrivač tanak. Tokom 1990-ih taj procenat je iznosio između 40 i 60 odsto, i Vagner dodaje da će ovaj tanji led dovesti do povećanja sezonskog topljenja ove godine.

"Deblji led traje duže led. Otporniji je na topljenje i vetar ga teže raznosi", ističe Vagner.

On upozorava da bi povećanje tankog leda i više njegovog topljenja moglo i da poveća globalnu temperaturu.

"Trenutno, severni pol funkcioniše kao džinovski klima urežaj za Zemlju. To je bukvalno veliko ogledalo na vrhu planete koje reflektuje sunčeve zrake", objašnjava Vagner.

Kako kaže, manjak leda ostavlja vodu u okeanima izloženu Suncu, a ona absorbuje sunčeve zrake, zagrevajući Zemlju. Vagner naglašava da bi topljenje leda moglo da promeni celokupni ekosistem Arktika i utiče na životinje koje žive tamo.

"Kako led nestaje, dolazi do potpune promene lanca ishrane, a mi ne možemo da znamo kakav će biti uticaj svega toga", ističe Vagner.

Vagner kaže da bi naučna zajednica morala da bolje objasni fenomen klimatskih promena javnosti. U međuvremenu, na drugom kraju sveta, ledeni breg Vilkins je na ivici raspadanja. Ledeni most koji je održavao breg u mestu nedavno se srušio, usmerivši još veću pažnju međunarodne zajednice na problem topljenja leda u polarnim oblastima.

XS
SM
MD
LG