Linkovi

Piratima stiže pojačanje


Pomorski zvaničnici na istoku Afrike kažu da somalski gusari upućuju nekoliko otetih brodova sa desetinama talaca, na područje na kojem grupa gusara drži kao taoca Amerikanca Ričarda Filipsa i odmerava snagu sa američkom mornaricom.

Zvaničnici smatraju da gusari, koji Filipsa drže na čamcu za spasavanje, očigledno nameravaju da koriste ostale taoce kao ljudski štit. Gusari prete da će u slučaju napada ubiti Filipsa i traže otkup za njegovo oslobođenje. Nešto ranije, zvaničnici američke vojske su saopštili da je kapetan američkog broda Ričard Filips, iskočio iz čamca i pokušao da pobegne, ali da su ga gusari ponovo zarobili. Nadležni kažu da se pokušaj bekstva dogodio u vidokrugu američkog ratnog broda „Bejnbridž“, koji prati čamac za spasavanje. Navodi se da su gusari skočili u more odmah za kapetanom i uhvatili ga.

Filips je zarobljen u sredu, kada su otmičari preuzeli kontrolu nad njegovim brodom „Mersk Alabama“, koji je prevozio humanitarnu pomoć. Dvadestočlana posada je međutim uspela da oslobodi brod koji sada plovi prema Keniji, ali su otmičari zarobili kapetana i drže ga sa sobom na čamcu za spasavanje. Još dva američka ratna broda plove prema tom području.

Dok sukob izaziva sve veće interesovanje medija, gusari koji drže druge taoce takođe pokušavaju da privuku pažnju. U izjavi za Glas Amerike, somalski gusar sa otetog kuvajtskog broda je zapretio da će da pobije 17 članova posade koje njegovi ljudi drže još od januara. Agencija „Rojters“ navodi da je jedan od gusara izjavio da je sa vlasnicima norveškog broda dogovoren otkup u iznosu od dva miliona i 400 hiljada dolara za posadu i brod, koji je otet u martu.

XS
SM
MD
LG