Linkovi

MOK ocenjuje kandidaturu Čikaga za Olimpijske igre


Letnje olimpijske igre 1996, u Atlanti u Džordžiji bile su poslednje koje su održane u Sjedinjenim Državama. Međunarodni olimpijski komitet je prošle godine objavio da je Čikago u državi Ilinois, jedan od četiri kandidata za domaćina Letnje olimpijade 2016. Ostali kandidati su Madrid, Tokijo i Rio de Žaneiro. Čikago je nedavno bio prva stanica turneje predstavnika Međunarodnog olimpijskog komiteta po gradovima – kandidatima. Članovi Ocenjivačke komisije, kako izgleda, ulili su Čikagu nadu da bi Olimpijske igre 2016, mogle da se vrate u Sjedinjene Države.

Čikago, poznat i kao Vetroviti grad, bio je na nivou svog ugleda i tokom posete predstavnika Međunarodnog olimpijskog komiteta. Po hladnom, vlažnom i vetrovitom vremenu, hiljade dobrovoljaca su se okupile da pokažu da grad s ponosom podržava olimpijsku kandidaturu. Članovi Ocenivačke komisije Međunarodnog komiteta su obišli „Soldžers fild“. Taj stadion će biti centralni objekat ako Čikago bude izabran. Komisija je obišla i Kongresni centar „Mekormik plejs“, pod čijim krovom bi se održao niz manifestacija.

Uprkos ne baš poželjnom vremenu, predsednica Ocenjivačke komisije Naval Elmutavakel, ulila je čikaškim organizatorima nadu da je Vetroviti grad glavni takmac.

Odlazimo sa veoma jakim utiskom da je kandidatura čvrsta, ali pobednik je na kraju samo jedan.“

Gradsku kandidaturu podžavaju i poznate ličnosti, među kojima je i lokalna zvezda, voditeljka popularnog programa, Opra Vinfri.

Svi možemo pošteno da pričamo o veličini našeg grada i mogućnostima koje će se otvoriti ne samo za stanovnike Čikaga, nego i za ljude širom sveta.“

Još jedna slavna ličnost iz Čikaga, predsednik Barak Obama, snimio je svoju dobrodošlicu, jer se poseta MOK-a vremenski podudarila sa njegovim putovanjem u Evropu i na Bliski istok.

I kada se Igre na posletku ovde budu održale, obećavam vam sledeće. One neće dirnuti dušu samo stanovnika ovog grada, neće dirnuti samo dušu Amerike, nego celog sveta.“

Viša savetnica predsednika Obame Valeri Džaret i sekretar za obrazovanje Arne Dankan, oboje rođeni u Čikagu, na ocenjivanju su predstavljali Belu kuću. Oni su obećali nezapamćenu podršku ako Čikago bude izabran, uključujući i specijalnu kancelariju Bele kuće zaduženu za Igre. Državna sekretarka Hilari Klinton, takođe iz Čikaga, obećala je podršku svog sekretarijata.

U Državnom sekretarijatu, narednih meseci i godina radićemo za Čikago 2016, da bismo obezbedili da svi članovi olimpijske porodice, ako Čikago bude izabran, mogu da uđu u zemlju jednostavno i po ubrzanom postupku.“

Gradonačelnik Čikaga Ričard Dejli, rekao je novinarima da čikaška kandidatura ima široku nacionalnu podršku.

To je preovlađujuće rasploženje u gradu, među gradonačelnicima širom zemlje, čak i među guvernerima, bivšim predsednicima i bivšim državnim sekretarima, svi oni podržavaju našu kandidaturu, tako da je to nešto veće od samog Čikaga, veliko kao Sjedinjene Američke Države.“

Među članovima zajednice međutim, javlja se strepnja da bi globalna ekonomska kriza mogla da pokvari izglede. Ali komesar MOK-a, Gilbert Feli, podseća da problemi sa kojima je suočen Čikago, pogađaju i druge kandidate.

Mnoge vlade žele da ulažu u projekte, žele da investiraju u objekte i da pokrenu ekonomiju, ali i da uliju nadu ljudima i mi mislimo da su Olimpijske igre projekat koji je već postao paket koji svojim građanima može da se predstavi izuzetno dobro.“

Ocenjivačka komisija će da objavi svoju procenu 2. septembra. Međunarodni olimpijski komitet će da izabere domaćina za 2016, na sastanku u Kopenhagenu, mesec dana kasnije.

XS
SM
MD
LG