Linkovi

Američka mornarica i FBI saradjuju na oslobadjanju taoca somalijskih pirata


Američka ratne mornarica i FBI saopštili su da zajednički rade na oslobadjanju kapetana teretnog broda, koga kao taoca drže somalijski gusari. Pirati su na kratko oteli danski teretni brod "Mersk Albama", koji plovi pod američkom zastavom. Kada je posada povratila kontrolu nad brodom, oni su se ukrcali na čamac za spasavanje, i sa sobom poveli kapetana Ričarda Filipsa.

Razarač “Bejnbridž” američke ratne mornarice noćas je doplovio na lice mesta, i nalazi se u blizini čamca na kojem gusari drže američkog taoca, stotinama milja daleko od obale Somalije. Četvorica gusara, naoružanih “kalašnjikovima” juče su malim čamcima napali brod Mersk Alabama, ali je američka posada uspela da povrati kontrolu. Medjutim, pirati su odveli njihovog kapetana – Ričarda Filipsa.

Najnoviji kontakti sa Alabamom pokazuju da gusari i dalje drže kapetana kao taoca, ali ga nisu povredili. Bezbedni povratak kapetana je naš prioritet”, preneo je novinarima portparol kompanije Merske, Kevin Spirs.

Pirati se nalaze na čamcu za spasavanje koji je ostao bez goriva. Mornarica je danas uputila mali čamac da uspostavi kontakt sa njima i snabde ih hranom i vodom. Predstavnici Pentagona kažu da gusari zahtevaju novac kao otkup za kapetana. Mornarica je zatražila pomoć FBI-a a biro je u to područje uputio svog pregovarača. "Alabami" je naredjeno da plovi ka Mombasi u Keniji, u pratnji 18 naoružanih čuvara. Otac prvog oficira, Šejna Marfija, smatra da će, na kraju, sve biti u redu sa kapetanom

Kapetan Filips će preživeti. On nikada neće odustati, znamo da će biti u redu. Pirati su se doveli u težak položaj, i nemaju mnogo opcija na raspolaganju,” ocenjuje kapetan Džo Marfi, otac prvog oficira "Alabame".

I mornar Marfi i kapetan Filips inače su bili su pitomci pomorske akademije u Masačusetsu, gde Marfijev otac i danas drži časove iz predmeta – “odbrana od gusara”.

Ovo je “Marfijev zakon”. Predajem taj predmet, i moga sina zarobe gusari”, primetio je Džo Marfi.

Dramatična situacija sa otmicom broda “Alabama” nije jedinstven slučaj. Od januara, somalijski pirati su izvršili šezdeset šest napada u ovom region, a 14 brodova i ukupno 260 članova posade je i dalje u njihovom zatočeništvu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je novinarima da se američka mornarica nalazi "na licu mesta", dok je sekretar za pravosudje Eri Holder izjavio da će SAD preduzeti sve neophodne korake kako bi zaštitili američke brodove od napada gusara.


XS
SM
MD
LG