Linkovi

Najava oporavka američkog sektora nekretnina?


Novi podaci objavljeni u izveštaju Asocijacije hipotekarnih bankara, ukazuju na mogući oporavak američkog sektora nekretnina.

Naime, broj novih zahteva za zajmove je prošle nedelje skočio za 4,7 odsto, od čega je najveći broj klijenata tražio kredite za kupovinu kuća, i to u vreme kada je kamata skočila, mada se i dalje nalazi na istorijski niskom nivou. Kao što je poznato, većina ekonomista krivi kolaps američkog tržišta nekretnina za globalnu ekonomsku krizu i smatra da će za oporavak svetske privrede biti potrebno da se upravo to tržište stabilizuje.

U međuvremenu, dve vodeće američke građevinske firme su se udružile, odnosno Palti Houmz je objavio da će kupiti Senteks za 1,3 milijarde dolara. Izvršni direktor Paltija, Ričard Duga kaže da će ovaj potez „ubrzati povratak ka profitabilnosti“. Kombinacija smanjenja kamata koje je uvela američka vlada, i sve nižih cena kuća, doprinela je da prodaja nekretnina u Sjedinjenim Državama u februaru raste najvećom brzinom u proteklih gotovo šest godina.

XS
SM
MD
LG