Linkovi

Prenger: Nerešena pitanja s Beogradom rešavati u okviru Kontakt grupe


“Američki predsednik Barak Obama nastoji da ekonomskim i političkim odnosima SAD sa Rusijom i EU da daleko veći prioritet nego što je to bio slučaj pod Bušovom administracijom”, kaže bivši zamenik američkog sekretara za odbranu, Robert Prenger, u razgovoru za “Glas Amerike”.

Govoreći o samitu G-20 u Londonu, o ekonomskoj krizi i razlikama u gledištima o njoj, Robert Prenger kaže:

“Nisam siguran da će se posle samita grupe G-20 odnosi izmedju SAD i Evrope značajnije poboljšati, prvenstveno zbog ekonomske krize i zbog otpora Francuske i Nemačke prema američkom pristupu tom problemu. Ipak, napravljen je prvi korak na putu ka oporavku, a Obama se zalažio za novi ekonomski poredak i ukazao na činjenicu da Amerika ne može više da bude jedina lokomotiva svetske privrede. Međutim, interesantno je da je na samitu, uprkos mnogim razlikama, došlo do većeg razumevanja, pa i približavanja Rusije i SAD. To znači da Rusija stiče jedinstvenu poziciju i prema SAD, i prema Evropi”.

Na pitanje da li bi ekonomske nesuglasice između SAD i EU mogle da se pretope u političke, Prenger odgovara:

“Obama nastoji da ekonomskim, pa i političkim odnosima između SAD, Rusije i EU, da daleko veći prioritet nego što je to bio slučaj pod Bušovom administracijom i da u njima otvori novo poglavlje. Dolaskom novih ljudi u Stejt department, sa Hilari Klinton na čelu, verovatno će u američko-ruskim odnosima biti nastavljeni neki aspekti politike Bila Klintona. Medvedev želi unapređenje odnosa Moskve i Vašingtona, ali istovremeno ukazuje na neka problematična pitanja, kao što su moguća izgradnja antiraketnog sistema u istočnoj Evropi, proširenje NATO-a i postizanje sporazuma o nuklearnom i konvencionalnom naoružanju, u svetlu približavanja NATO-a ruskim granicama, što zabrinjava Moskvu. U svakom slučaju, mislim da su na pomolu kompromisna rešenja”.

Prenger veruje da bi novi rusko-američki odnosi, mogli da se odraze i na odnose između SAD i Srbije.

“Ako razmotrimo pitanje Srbije iz perspektive SAD i Rusije, u kontekstu regionalnog razvoja događaja, ono će biti dovedeno u fazu preispitivanja. Ako Rusija i SAD ne postignu saglasnost u vezi sa širenjem NATO-a, postaviće se pitanje, između ostalog, i “ruske interesne sfere” u okviru koje je, prema Moskvi, i Srbija. Dakle, Srbija bi mogla da bude faktor u američko-ruskim regionalnim, bezbednosnim, ekonomskim i drugim pitanjima. Ali sa diplomatske tačke gledišta, ja i dalje mislim da bi nerešena pitanja sa Beogradom trebalo rešavati u okviru kontakt grupe, jer se time omogućuju direktni kontakti između SAD i Rusije i vodećih evropskih zemalja, a ne preko Saveta bezbednosti, gde Rusi mogu da stave veto, što bi zateglo odnose između Rusije i zapada. Uopšteno govoreći, to ne bi bilo konstruktivno, dok praksa specijalnih izaslanika često ima subjektivan i pristrasan pečat. Mislim da bi pozitivnim inicijativama i zaštitom interesa sve tri strane - SAD, Rusije i Srbije - mogla da se pronađu trajna i uspešna rešenja, ne samo za Beograd, nego i za sve druge zaineresovane aktere”, zaključuje Robert Prenger.

XS
SM
MD
LG