Linkovi

Veb: Naglo proširenje NATO-a pogoršalo odnose Vašingtona i Moskve


Senator Džim Veb, jedini demokrata, koji je član dva najuticajnija odbora u Senatu: Odbora za spoljnu politiku i Odbor za oružane snage, kaže da podržava promene koje je predsednik Obama uneo u američku ulogu u svetu, ali iznosi i nekoliko kritičnih ocena prioriteta nove administracije – pre svega o revidiranoj strategiji u Avganistanu.

Senator Veb, kaže da ga nekoliko stvari zabrinjava.

„Prvo, plan predviđa veći doprinos Pakistana nego što je moguće. U pakistanskoj vojsci postoje elementi koji su spremni da gone al-Kaidu, ali ne i Talibane. Neki eksperti tvrde da elementi pakistanskog obaveštajnog aparata operišu u Avganistanu, pružajući podršku Talibanima. Drugo, uspeh se u velikoj meri oslanja na avganistanske snage bezbednosti. Pitao sam komandanta Centralne komande, generala Dejvida Petreusa, da li je Avganistan u svojoj istoriji ikada imao nacionalnu vojsku, na šta je on odgovorio da je tako nešto postojalo početkom prošlog veka. Dakle, zabrinjava me to što uspeh povezujemo sa konceptom koji do sada nikada nije bio ostvaren. Treće, plan govori o preuzimanju i kontrolisanju teritorije. Kao što znate, Avganistan je ogroman i teško prohodan. Pitam se, ko će da preuzima i kontroliše takvu teritoriju? Na to pitanje nemamo još odgovor“, kaže senator iz Virdžinije.

Kao veteran Vijetnamskog rata i bivši sekretar za mornaricu u administraciji Ronalda Regana, Veb ističe da produženo vojno prisustvo u Avganistanu nije u bezbednosnom interesu Sjedinjenih Država. On se zalaže za kratkotrajnu ciljanu akciju američkih specijalnih snaga protiv al-Kaide, koja bi bila planirana u saradnji sa Pakistanom. Senator Veb takođe izražava rezervu prema novoj kampanji predsednika Obame za eliminaciju arsenala nuklearnog oružja u svetu.

„Ako pogledate kroz istoriju, dobrovoljno razoružavanje nije nikada postojalo. Jedina stvar koja je uvek uspevala da ukine neki sistem naoružanja bila je nova tehnologija koja je prethodno naoružanje učinila zastarelim. To je glavni razlog zbog kojeg podržavam izgradnju protivraketnog štita i druge sisteme balističke odbrane. Nisam protiv ukidanja nuklearnog oružja i mislim da treba preduzeti sve što doprinosi razoružanju. Međutim, realno gledano, najbolje rešenje za eliminaciju takvog problema je tehnologija“.


Senator Džim Veb se tokom skupa u Savetu za spoljnopolitička pitanja, osvrnuo i na problem američko-ruske saradnje.

„Mislim da smo imali veoma teško vreme sa Rusijom u poslednjih sedam-osam godina. Nadam se da će zahvaljujući novoj administraciji naša saradnja od sada biti mnogo bliskija. Smatram da je bilo namernih provokacija prema Rusiji proteklih godina. Mislim da nije trebalo razmeštati protivraketni sistem u Poljskoj i Češkoj Republici. Naše preterano reagovanje na situaciju u Gruziji je takođe bilo provokativno“.


Prema mišljenju uticajnog senatora iz Virdžinije, naglo proširenje NATO-a dovelo je do nepotrebnog pogoršanja odnosa između Vašingtona i Moskve.

„Otkako sam pre 25 godina u Pentagonu počeo da radim sa NATO-om, taj je savez zbog proširenja postao nešto potpuno novo. Imamo takozvane stare saveznike, koji rade na obnavljanju svojih istorijskih veza sa Centralnom Evropom i Rusijom. Nemačka je klasičan primer toga. Imamo i nove članice NATO-a, od kojih mnoge nisu saveznici u tradicionalnom smislu te reči. One su - preciznije rečeno - protektorati. Te zemlje ne doprinose opštoj bezbednosti Sjedinjenih Država, već izražavaju privrženost Americi. Možemo samo da pretpostavimo šta bi se dogodilo da je Gruzija bila članica NATO-a u vreme sukoba sa Rusijom. Prema sporazumu članica NATO-a mi bismo bili obavezni da branimo Gruziju“.


Senator Veb kaže da bi trebalo odustati od daljeg proširenja NATO-a. On takođe ističe da je od bitnog američkog interesa uspostavljanje mnogo skladnijih odnosa sa Rusijom.

„Pogledajte samo problem Avganistana i koliko su naše linije snabdevanja ugrožene u Pakistanu. U vojsci važi krilatica: 'amateri govore o taktici, a profesionalci o logistici'. Mi smo sada u situaciji gde 80 odsto našeg materijala prolazi kroz terene u Pakistanu, gde naše trupe ne mogu da ih štite. I dok nam je logistika sve ugroženija, mi se spremamo da šaljemo dodatne trupe. Alternativne rute vode kroz zemlje Centralne Azije. Očigledno je da je važno da uspostavimo mnogo bolje odnose sa Rusijom, jer je njen uticaj u tom području veoma snažan“.


Rusija je važan međunarodni faktor i po pitanju Irana, dodaje senator Veb, koji očekuje da će ubrzo doći do znatnog poboljšanja odnosa između Vašingtona i Moskve.

XS
SM
MD
LG