Linkovi

Predsednik Obama u nenajavljenoj poseti Iraku


Američki predsednik Barak Obama doputovao je u nenajavljenu posetu Iraku i izjavio da, “još mnogo toga ostaje da se uradi“. To je prvi boravak Baraka Obame u Bagdadu u svojstvu predsednika, s ciljem da iz prve ruke vidi rat, za koji je obećao da će privesti kraju.

Američki predsednik doputovao je iz Turske, danas popodne, samo nekoliko sati pošto je eksplozija jednog automobila-bombe u glavnom gradu Iraka usmrtila osam osoba, što je poslužilo kao podsetnik na zategnutost u toj zemlji, šest godina nakon američke invazije.

U jednoj od palata u kojoj je nekada živeo irački diktator Sadam Husein, predsednik Obama je izjavio da je došao da se zahvali vojnicima:

"Savršeno ste obavili zadatak u svakoj misiji koja vam je poverena. Sve dok sam ja u Beloj kući, dobijaćete svu potrebnu podršku".


Predsednik je uručio deset ordena za hrabrost i rekao okupljenima da će u narednih 18 meseci igrati ključnu ulogu u stabilnosti Iraka.

"Došao je trenutak da predamo ovlašćenja Iračanima. Oni moraju da preuzmu odgovornost za svoju zemlju i svoj suverenitet".


Predsednik se takodje sastao sa iračkim predsednikom Džalalom Talabanijem i premijerom Nurijem al-Malikijem.

U narednih 18 meseci, Irak će napustiti većina od 142,000 američkih vojnika, a u zemlji će ostati manje snage, koje će brojati izmedju 35 i 50,000 vojnika. Preostali vojnici će nastaviti da obučavaju i savetuju iračke snage u zemlji u kojoj bezbednost još nije uspostavljena.

Inače, dvodnevnu posetu Turskoj predsednik Obama je završio sastankom sa studentima jednog univerziteta u Istanbulu, gde je obećao novo poglavlje u američkim odnosima sa muslimanskim zemljama i ostatkom sveta.

XS
SM
MD
LG