Linkovi

Gejts obelodanio plan za reorganizaciju vojske


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts, juče je obelodanio inicijativu za pretvaranje američke vojske u silu koja će biti bolje pripremljena za današnje nekonvencionalne ratove, poput sukoba u Iraku i Avganistanu. Gejts je predložio vojni budžet za 2010, u vrednosti od 534 milijarde dolara, za koji je rekao da će duboko reformisati način na koji Pentagon kupuje oružje i posluje.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je izjavio da preduzima nepravoverni pristup rezanju vojnih troškova i menjanju budžetskih prioriteta. To obuhvata smanjenje troškova za neka skupa oruđa za konvencionalno ratovanje, ali i rezanje programa naoružanja za koje Gejts kaže da nisu pogodni za borbu sa pobunjenicima.

Ovo je reformisani budžet koji odslikava lekcije naučene u Iraku i Avganistanu. Ali koji takođe vodi računa o nizu potencijalnih pretnji u današnjem i budućem svetu.“

Gejts je objasnio da će više novca biti potrošeno na opremanje specijalnih snaga koje mogu da love pobunjenike. On je dodao i da više treba da se obezbedi za povećanje broja armijskih i marinskih jedinica. Gejts takođe želi da prekine proizvodnju ratnih aviona F-22, koji su pravljeni za borbu protiv Sovjetskog Saveza i drugih bivših neprijatelja. Međutim, on je predložio povećanje proizvodnje svestranijih i jeftinijih letelica F-35.

Nastavićemo izdašno da finansiramo dalja istraživanja i razvoj, da bismo povećali već postojeće mogućnosti zaštite od otpadničkih pretnji raketama dugog dometa – pretnji koje su stvarne kao što nas je podsetilo prošlonedeljno lansiranje severnokorejske rakete.“

Budžet će verovatno naići na protivljenje u Kongresu, gde se zakonodavci iz pojedinih država protive gubitku ugovornih poslova za vojsku. Pojedine kompanije već upozoravaju na velika otpuštanja ako im se programi prekinu.

XS
SM
MD
LG