Linkovi

Lajon: Crna Gora ponovo ima stabilnu vladu


U uslovima globalne ekonomske krize i imajući u vidu region u kome se nalazi, veoma je važno da Crna Gora bude stabilna država-ocijenio je za naš program ekspert Savjeta za demokratizaciju i bivši analitičar Međunarodne krizne grupe Džejms Lajon, koji je o situaciji na Zapadnom Balkanu svjedočio pred američkom Helsinškom komisijom.

Učesnici pretresa pred Helsinškom komisijom govorili su o izazovima sa kojima se suočavaju zemlje u regionu, posebno Bosna i Hercegovina, Kosovo i Srbija. O Crnoj Gori nije bilo riječi zato što je, kako je istakao Lajon, mnogo stabilnija država od nekih o kojima se govorilo krajem sedmice u Vašingtonu.

"Crna Gora ponovo ima stabilnu vladu. Mislim da je imajući u vidu globalnu ekonomsku krizu i region u kome se nalazi važno da Crna Gora bude stabilna i mislm da je u situaciji kada se zemlja suočava sa ekonomskim problemima, najbolje da postoji stabilna vlada koja može da ih rješava."

Najveći izazovi s kojima se Crna Gora suoočava su procesi evropskih integracija i demokratizacije, te stvaranje otvorenog političkog sistema i transparentnijih struktura-smatra Lajon.

"Ohrabren sam napretkom Crne Gore. Očigledno je da postoji prostor za dalji napredak i volio bih da vidim ubrzanje procesa integracija. Postoje još neka pitanja, koja treba riješiti, naročito kada je riječ o transparentnosti i korupciji, na koje je takođe ukazala Evropska Unija. S druge strane, svjedoci smo postepenog napretka."

Lajon naglašava da članstvo Hrvatske i Albanije u NATO-u pokazuje da region ima evropsku perspektivu.

"Mislim da će to dati podstrek prointegraciinim snagama u Crnoj Gori i pokazati da države na Balkanu mogu da budu integrisane i da imaju ima perspektivu."

Svjedočeći pred Helsinškom komisijom, Lajon se založio za aktivniju podršku Sjedinjenih Država evropskim partnerima, naglašavajući da bi imenovanje specijalnog američkog izaslanika za region moglo da ima dugoročnu korist za Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG