Linkovi

Dženeral Motors: Od slave do gotove propasti


Pogođene globalnom kreditnom krizom i najtežom recesijom u proteklih 60 godina, svetski proizvođači automobila poslednjih meseci zabeležili su pedeset odsto manju zaradu nego prošle godine. Najteže pogođen ekonomskom krizom je američki automobilski džin Dženeral Motors, poznat i po skraćenici Dži-em, koji poseduje fabrike na pet kontinenata.

Dženeral Motors je nekada bio najveći industrijski konglomerat na svetu. Životi miliona radnika bili su vezani za tu kompaniju. Dži-em i njegovi popularni modeli „ševrolet“, pontijak“, „bjuik“ i „kadilak“, bili su sinonim luksuza i inovacije. Alfred Sloun bio je predsednik Dženeral motorsa od 1937. do 1956.

„Kupcima moramo da ponudimo najviši kvalitet i najbolju robu za najnižu moguću cenu“, kaže Sloun.

Jedan od kasnijih predsednika kompanije postao je poznat po krilatici „šta je dobro za Dži-em, dobro je za zemlju“. Geri Hafbauer je ekonomista u Institutu Paterson, u Vašingtonu.

"Ta krilatica je bila prilično tačna 50-tih i 60-tih, kada je Amerika predvodila u masovnoj proizvodnji,“ kaže Hafbauer.

Ali tokom 1970-tih Dži-em je počeo da posrće, kaže Hafbauer, jer je radnicima davao vrlo visoke plate, zdrastveno i penziono osiguranje, ne uzimajući u obzi sve jaču konkurenciju iz Japana.

Birokratizovali su se kao država“, kaže Geri Hafbauer.

Pod upravom sada smenjenog generalnog direktora, Rika Vagonera, kompanija je nastavila da propada, sa 70 milijardi dolara gubitaka i automobilima koji više nisu privlačili kupce. U poslednje tri godine otpušteno je 60 hiljada radnika. U novembru, Dži-em je saopštio da ne može da preživi bez pomoći države. Predsednik Obama smenio je Vagonera i dao Dži-emu rok od 60 dana da izradi novi poslovni plan.

„Ove kompanije i ova industrija moraju da stanu na noge, a ne da ostanu na državnim jaslama“, rekao je predsednik Obama.

Novi generalni direktor, Fric Henderson, kaže da će smanjiti troškove i prodati deo imovine kako bi izbegao propast.

Svi moraju da budu fokusirani ne samo na tržište nego i na profitabilnost“, kaže Henderson.

Dži-em će verovatno opstati, ali se ne zna koliko će njegovi novi modeli biti uspešni, uključujući vozila na struju. Slavni dani kompanije očigledno su prohujali. Eksperti smataraju da će Dži-em postati znatno manji nego što je bio.

XS
SM
MD
LG