Linkovi

SAD se zalažu za sankcije Severnoj Koreji zbog lansiranje rakete


Ambasadorka Sjedinjenih Država u UN, Suzan Rajs, izjavila je da će Vašington nastaviti da se zalaže za snažnu rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se osuđuje lansiranje severnokorejske rakete dugog dometa.

Gospodja Rajs je danas izjavila za američke medije da Vašington želi da Savet bezbednosti pozove na odgovornost Severnu Koreju zbog kršenja rezolucija UN kojim je Pjongjangu zabranjeno da testira balističke rakete.Američka ambasadorka je juče izjavila da su Sjedinjene Države zabrinute zbog toga što je Pjongjang prodao tehnologiju za proizvodnju balističkih projektila drugim zemljama.

Tokom jučerašnjeg tročasovnog vanrednog sastanka, članovi Saveta bezbednosti nisu se složili o tome kako da odgovore na lansiranje severnokorejske rakete. Japanski funkcioneri su izjavili danas za Glas Amerike da se Japan nada kako može da uveri svih pet članica sa pravom veta u Savetu bezbednosti da podrže snažnu osudulansiranja rakete.

Dvema od tih zemalja - Rusiji i Kini - su se navodno, tokom jučerašnje sednice, pridružile nestalne članice, Libija i Vijetnam, iznoseći argumente za uzdržanost.

Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama je u nedelju izjavio da bi odgovor Saveta bezbednosti trebalo da bude „oprezan i srazmeran.“

XS
SM
MD
LG