Linkovi

Stručnjaci o lansiranju severnokorejske rakete


Astronomi i stručnjaci za tehnologiju kažu da će uskoro pouzdano znati da li je lansiranje severnokorejskog satelita bilo uspešno ili ne. Ali oni kažu kako nema sumnje da je ta zemlja preduzela krupan korak napred u svojoj sposobnosti da preti raketama susedima i drugim zemljama.

Američke oružane snage odbacuju tvrdnju Severne Koreje da je lansirala u orbitu jedan komunikacioni satelit. Američka Severna komanda izdala je saopštenje u kome se kaže da „nikakav objekat nije ušao u orbitu i nikakvi otpaci nisu pali na tlo Japana.“ Satelit koji je trebalo da stigne do orbite palo je u Tihi okean, kažu američki oficiri.

Međutim, severnokorejski mediji prikazali su to lansiranje kao veoma uspešno. Voditelj emisije vesti severnokorejske televizije trijumfalno je objavio da je satelit u orbiti i da emituje revolucionarne pesme posvećene liderima Kimu Džong Ilu i Kimu Il Sungu.

Džozef Bermudez, jedan od vodećih eksperata u svetu za severnokorejski raketni arsenal, u britanskoj izdavačkoj kući Džejns difens, kaže da su se, bez obzira na sudbinu satelita, prvi i drugi stepen rakete dobro pokazali.

„To pokazuje da su uspešno organizovali zemaljsku kontrolu, vođenje rakete i niz drugih tehničkih pitanja,“ rekao je Bermudez, dodajući da će Severnokoreanci imati od toga mnogo koristi, ako su uspeli da zabeleže sve telemetrijske podatke o lansiranju i letu rakete.
„To će im pokazati šta se sve tačno dešavalo tokom lansiranja i da li su njihovi proračuni bili ispravni. Brzina, visina, pritisak, stanje sistema, potrošnja goriva i slično,“ kaže on.

Potpredsednik programa za stratešku bezbednost, pri federaciji američkih naučnika, Ivan Oerlik, kaže da neuspešno lansiranje satelita ipak uznemirava u kontekstu severnokorejskog nuklearnog testa, 2006. godine.

„Niko ozbiljno ne veruje da je Severna Koreja zainteresovana za postavljanje nekog komunikacionog satelita u nisku orbitu. To je u stvari bio izgovor za testiranje dugometne rakete koja ima vojnu primenu,“ kaže Oerlik.

„Severnokoreanci verovatno žele da imaju jednu ili dve takve rakete naoružane nuklearnim bojevim glavama. Ili barem žele da svet veruje u to da ih imaju, kako bi to koristili kao političku polugu u budućnosti,“ kaže Oerlik.

Stručnjaci kažu da je cilj montiranja nuklearne bojeve glave na raketu i njenog uspešnog doletanja do mete još veoma dalek za Severnu Koreju. Ali oni dodaju da je sada vreme da se svet zabrine zbog toga.

XS
SM
MD
LG