Linkovi

Predsednik Obama osudio lansiranje severnokorejske rakete


Predsednik Obama je pozvao Severnu Koreju da obustavi svoj program razvoja nuklearnog naoružanja, rekavši da lansiranje njene rakete predstavlja globalnu pretnju koja zahteva reagovanje saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Severna Koreja je ponovo prekršila pravila, izvršivši probu rakete koja bi mogla da se koristi kao dugometno oružje,“ rekao je Obama.

Američki predsednik je dodao da ta severnokorejska proba ukazuje na potrebu da se zemlje udruže, zaustave širenje nuklearnog naoružanja i unište ono koje već postoji.

„Ova provokacija podvlači potrebu za akcijom, ne samo danas, u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, već i u našoj rešenosti da sprečimo širenje takvog naoružanja. Pravila moraju da budu obavezujuća. Prekršaji se moraju kažnjavati. Reči moraju nešto da znače. Svet mora da se udruži u sprečavanju širenja takvog oružja,“ rekao je američki predsednik.

Obama je to izjavio danas, na prepunom trgu ispred zamka Hradčani, u Pragu. On je govorio o generacijama koje su odrasle u svetu u kome je opasnost od nuklearnog rata bila deo svakodnevnog života. Obama je rekao da ta realnost mora da bude promenjena.

„Danas, jasno i sa uverenjem, izražavam predanost Amerike traganju za mirom i bezbednošću u svetu bez nuklearnog naoružanja,“ rekao je Obama.

Predsednik Obama je zatim izložio trodelnu osnovu tog procesa: smanjenje postojećih zaliha, sprečavanje daljeg širenja, i obezbeđivanje nuklearnog materijala da ne padne u pogrešne ruke. On je govorio o svojoj želji da sa Rusijom sklopi nov sporazum o smanjenju strateškog naoružanja. Takođe je rekao da će tražiti od američkog Senata da ratifikuje Sporazum o zabrani nuklearnoh proba i sazvati samit o nuklearnoj bezbednosti.

Američki predsednik je jasno predočio da će zadatak oslobađanja sveta od nuklearnog naoružanja biti dug i težak i da možda neće biti ispunjen do kraja njegovog života, a zatim izneo neke od teškoća, uključujući Iran. Prema njegovim rečima, iranske aktivnosti u vezi sa nuklearnom materijalom i balističkim raketama predstavljaju istinsku pretnju, ne samo po Sjedinjene Države već i po iranske susede i američke saveznike u Evropi. On je dodao da je to razlog zbog kojeg su Sjedinjene Države predložile izgradnju antiraketnog odbrambenog sistema, sa komponentama u Poljskoj i Češkoj republici.

„Sve dok opasnost od Irana postoji, nastavićemo da planiramo izgradnju ekonomičnog i dokazano efikasnog antiraketnog sistema. Ako iranska opasnost bude ukinuta imaćemo snažniju osnovu za bezbednost i razlog za izgradnju sistema za odbranu raketa u Evropi će nestati,“ rekao je američki predsednik.

Obama je dodao da Sjedinjene Države, kao jedina zemlja koja je upotrebila nuklearno oružje, snose odgovornost da rade na smanjenju nuklearne opasnosti u svetu. On je rekao da Amerika može da predvodi u tom nastojanju, ali je istakao da to ne može da sprovede sama.

XS
SM
MD
LG