Linkovi

Novi laserski tretman obećava u borbi protiv tumora na mozgu


Rak je jedna od najsmrtonosnijih bolesti na svetu. Prema najnovijim podacima iz izveštaja Svetske zdravstvene organizacije, više od 7 miliona ljudi umrlo je tokom 2004. od neke vrste raka. Obično je operacijom najteže dopreti do kanceroznih tumora na mozgu, ali jedan novi laserski tretman to bi mogao da promeni.

Na Klivlendskoj klinici u Ohaju, hirurzi koriste laserske sonde kako bi doprli do osnove lobanje i napali tumor duboko u mozgu. Doktor Džin Barnet iz Klivlendske klinike kaže:

„To nam omogućava da okrećemo laser u različim smerovima, kako bi tretirali veće delove zahvaćene tumorom i zaštitili ostali deo mozga“.

Klinika ga opisuje kao minimalno invazivni laserski sistem koji hirurg može da navodi preko skenera sa magnetnom rezonancom. Takav način snimanja pomaže lekarima da upere laser prema tumoru, da praktično „skuva“ tumor i uništi ga. Doktor Stiven Džons, takođe iz Klivlendske klinike ističe:

„Možemo da pratimo porast temperature u tumoru, iz sekunde u sekund, dok snimamo pacijenta. I što je važnije, možemo da vidimo gde ubijamo tumor“.

Hirurzi nastavljaju da laserom ciljaju tumor u nadi da će uništiti samo ćelije raka. Doktor Barnet kaže:

„To nam omogućava da isključimo laser u trenutku pre nego što toplotni talasi dostignu tačku na kojoj mogu da povrede zdravo tkivo“.

Procedura je i dalje eksperimentalna, ali je uspešno izvedena na manjem broju pacijenata. Jednom kada dobije odobrenje vlade, lekari se nadaju da će moći da tretiraju kancerozne tumore, koje je sada teško ukloniti hirurškom operacijom.

XS
SM
MD
LG