Linkovi

Devojčice u predpubertetu - privlačna ciljna grupa za trgovce


Trgovci i stručnjaci za marketing poslednjih godina svoju pažnju sve više usmeravaju na jednu posebnu ciljnu grupu – decu predpubertetskog uzrasta. Reklamiranje namenjeno mladim potrošačima postalo je biznis vredan više od 40 milijardi dolara godišnje, a stručnjaci kažu da američka deca, uzrasta izmedju sedam i 14 godina, potroše u proseku po dve hiljada dolara godišnje.

Kao i mnoge njene vršnjakinje, sedmogodišnja Bela Haiz je zainteresovana za modu.

“Često idem u šoping sa tatom…”, kaže Bela. Ove devojčica iz Aleksandrije u Virdžiniji, sa svojih sedam godina ušla je u kategoriju “tween”, što je termin koji označava godine izmedju ranog detinjstva i adolescencije.

Taj uzrast je sada posebno privlačan za trgovce. Na veb sajtu Fashionology-dot-com, Bela može da kreira sopstvenu odeću. Ona bira stil košulje koja joj se svidja, a kasnije će izabrati boju. Za Belu je sve to igra, ali je njena majka opreznija. "Hajde da je ne kupimo baš odmah..." - sugeriše ona.

Stručnjaci kažu da je ovo relativno nov način za trgovce da privuku devojčice stare izmedju sedam i 14 godina. Džejn O Donel je stručnjak za maloprodaju i autor nove knjige o navikama dece iz te starosne grupe.

“Ove devojčice su češće za kompjuterom nego u tržnom centru. Zato je veoma primamljivo predstaviti im robu preko Interneta”, ističe O Donel.

Ona dodaje da u svojim reklamama za decu, trgovci brišu granice izmedju prodaje i igre, posebno kada je reč o novim prodavnicama na Interentu. Oni tako učvršćuju potrošački mentalitet.

Sajt Fashionology-dot-com je pokrenut posle uspeha butika te kompanije u Los Andjelesu. Vlasnik kaže da su za njega zainteresovane devojčice iz svih krajeva sveta. Evo šta kaže vlasnica kompanije Elizabet Vajat:

„Od Bangkoka do Sidneja, od Australije do Teksasa, sve one su želele da isprobaju FAsihonology, a najbolji način za to je Internet“

U Belinoj kući, njena majka Aneta Larkin, kaže da je veoma važno da roditelji nadgledaju decu, umesto da im samo daju kreditnu karticu. Aneta takodje primećuje da kupovina preko Interneta razvija potrošački mentalitet od ranih nogu.

„Ne bih da kupovina postane hobi za moju ćerku“, kaže ona. Larkin više voli da kupuje u radnjama sa Belom, tako da bi mogle da zajedno provode vreme i dele to iskustvo.

XS
SM
MD
LG