Linkovi

Lideri G20 prihvatili program izvlačenja sveta iz recesije


Posle jučerašnjih formalnosti, lideri država Grupe 20 su danas u Londonu zasukali rukave i prionuli na posao. Cilj im je bio da usaglase strategiju protiv globalne recesije. Američki predsednik Barak Obama im je rekao da to može da se postigne „jedino zajednički“. Britanski premijer Gordon Braun, na završetku samita, saopštio je da su učesnici skupa prihvatili program izvlačenja sveta iz recesije, spasavanja radnih mesta i pooštravanja regulacije finansijskog tržišta.

Za predsednika Obamu, prvi veliki međunarodni samit nije bio lak. On je doputovao u London jedva 70 dana od dolaska u Belu kuću, u nadi da će uspeti da dokaže da Sjedinjene Države čine sve što treba da bi oživele svoju ekonomiju. Naglasio je da je došao da sluša, ali i da vodi.

Međutim, lideri koji su mnogo duže na vlasti, naročito u Evropi, imaju drugačija gledišta. Samit, koji je trajao gotovo pet sati, borio se sa problemom poboljšanja kontrole finansijskih institucija, kao što su hedž fondovi koji predstavljaju najveći rizik.

Čak i okupljanje svih lidera za grupni portret nije bilo jednostavno. Kanadski premijer Stiven Harper je dobio prekore što je zakasnio, tako da su svi morali da poziraju još jednom. Onda se ispostavilo da su lideri Italije i Indonezije propustili i tu priliku.

Svet se na današnji dan okupio da se bori protiv globalne recesije“, poručio je Gordon Braun.

Braun je, pored ostalog, saopštio i da će G-20 da obezbedi više od hiljadu milijardi dolara, koji će preko Međunarodnog monetarnog fonda i drugih finansijskih institucija da se koriste za podsticaj trgovine i pomoć zemljama teško pogođenim ekonomskom krizom.

Na završetku skupa, američki predsednik je izjavio da će samit Grupe 20 biti prelomna tačka globalnog ekonomskog oporavka. On je istakao da su okupljeni lideri uspeli da prevaziđu časna razmimoilaženja.

Dogovorili smo se da preduzmemo seriju koraka bez presedana da bismo obnovili rast i sprečili da se ovakva kriza ikada ponovi“, naveo je Obama.

Na posletku, svi lideri su delovali kao da su zadovoljni kompromisnim zaključcima. Demonstranti su za to vreme mogli da priđu na otprilike kilometar i po o konferencijskog centra i održe mirnije i drugačije proteste od jučerašnjeg divljanja po londonskoj finansijskoj četvrti.

Čuveni lik, poznat kao francuski Čovek pauk, popeo se uz fasadu „Lojda“ i razvio transparent protiv globalnog zagrevanja. Predsednik Obama je nastavio svoje diplomatske aktivnosti i, pored ostalog, pozvao južnokorejskog predsednika Lija da u junu dođe u Belu kuću.

XS
SM
MD
LG