Linkovi

Hrvatska i Albanija postale punopravne članice NATO


Svečanim deponovanjem pristupnih dokumenata u Stejt Dipartmentu, Hrvatska i Albanija postale su danas punopravne članice NATO-a.

Ambasadori Hrvatske i Albanije su, na ceremoniji u Stejt Dipartmentu, predali pristupna dokumenta zamjeniku državne sekretarke, Džejmsu Stajnbergu, koji je pozdravio doprinos Zagreba i Tirane regionalnoj stabilnosti i misiji NATO-a u Avganistanu. Visoki američki zvaničnik je naglasio da pristupanje dvije zemlje Alijansi pokazuje ozbiljnu posvećenost obavezi iz člana 10 povelje NATO-a, koji predviđa mogućnost proširenja.

Ostajemo posvećeni daljoj integraciji cijele Evrope, dok zemlje iskazuju svoju sposobnost da ispune kriterijume za članstvo. Naročito se radujemo pridruživanju Makedonije NATO-u, kada se riješi spor u vezi sa imenom. Takođe cijenimo vaš napor i očekujemo da i dalje aktivno savjetujete Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, dok u okviru Jadranske povelje, ostvaruju svoje ambicije. To je veoma važno za buduću dugoročnu stabilnost Balkana, kojoj su Sjedinjene Države veoma posvećene”.

Hrvatska ambasadorka Kolinda Grabar Kitarović takođe vjeruje da će nova runda proširenja Sjevernoatlantske organizacije donijeti dalji prosperitet i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi.

Vjerujemo da će prosperitet i stabilnost biti u potpunosti ostvareni kada sve zemlje Jugoistočne Evrope postanu članice NATO-a i Evropske Unije. Hrvatska je i dalje riješena da uradi sve što je moguće kako bi pomogla svojim susjedima na istom putu.”

Članstvo Albanije u Alijansi predstavlja istorijski uspjeh, koji označava kraj vjekovima duge borbe za slobodu i bezbjednost, ocijenio je albanski ambasador u Vašingtonu Aleksander Salabanda.

"Kao članica NATO-a, Albanija je spremna da se se suoči sa svim izazovima i odgovornostima, koje predviđa članstvo u Alijansi. U tom kontekstu ćemo odgovorno i konstruktivno raditi sa našim partnerima na zaštiti zajedničkih vrijednosti".

Stejt Dipartment je u posebnom saopštenju pozdravio kompletiranje pristupnog procesa uoči 60. jubilarnog samita NATO saveza na kojem će premijeri Hrvatske Ivo Sanader i Albanije Sali Beriša prvi puta predstavljati svoje zemlje kao punopravne članice saveza.


XS
SM
MD
LG