Linkovi

Obama i Braun pozivaju na jedinstvo u borbi sa ekonomskom krizom


Predsednik Obama je rekao da ni jedna zemlja ne može sama da zaustavi ekonomsku krizu. Govoreći samo nekoliko sati pre sastanka Grupe 20, Obama je istakao potrebu nalaženja zajedničke polazne tačke.

„Apsolutno sam uveren da će ovaj skup prikazati ogroman konsenzus o potrebi zajedničkog hvatanja u koštac sa tim problemima," rekao je Obama.

Ali nagoveštaji nesuglasica su prisutni. Neke zemlje okrivljuju Sjedinjene Države da su izazvale krizu ukidanjem državne kontrole svog finansijskog tržišta i kažu da je to izazvalo zastoj u odobravanju kredita, a zatim i ekonomsku recesiju. Američki predsednik priznaje da su Sjedinjene Države počinile neke greške, ali kaže da su to učinile i druge zemlje čiji sistemi regulacije nisu držali korak sa promenama u finansijskom sektoru. On je rekao da je sada vreme da se potraže rešenja.

„U ovom trenutku manje me zanima ko je kriv nego što me zanima rešavanje problema," rekao je Obama.

Kod kuće, Obama se usredsredio na državna ulaganja kako bi se pokrenula privreda pa se očekivalo da će na samitu pozvati i druge zemlje da učine isto. Francuska i Nemačka to ne prihvataju i kažu da bi naglasak trebalo staviti na reformu propisa. Francuski predsednik Nikola Sarkozi čak je rekao jednom novinaru da bi mogao da napusti samit ako prisutni ne pristanu na strožiju regulaciju svetskog finansijskog tržišta.

Predasednik Obama kaže da su razlike prenaglašene, a britanski premijer Gordon Braun predviđa da niko neće napustiti samit.

„Uveren sam da predsednik Sarkozi neće ostati samo dok se bude služilo predjelo već da će biti sa nama sve dok ne budemo završili večeru," rekao je Braun.

Britanski premijer je dodao da svi znaju da je ulog visok.

„Svet se nikada ranije nije sastao na ovaj način da razgovara o ekonomskoj krizi. Tokom bilo koje od kriza posle Drugog svetskog rata nisamo imali ovakav nivo međunarodne saradnje," rekao je Braun.

Za vreme prve posete Evropi u svojstvu predsednika, Barak Obama će nastojati da u bilateralnim razgovorima koje će viditi na marginama samita uspostavi saradnju i na ekonomskom i na bezbednosnom planu. Sa Gordonom Braunom razgovarao je i o novoj američkoj strategiji za Avganistan i Pakistan, o Iranu i o potrazi za mirom na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG