Linkovi

Javne nabavke u Srbiji - prostor za velike budžetske uštede


Na javne nabavke u Srbiji se godišnje potroši oko četiri milijarde evra, ili oko 15 odsto bruto društvenog proizvoda, a kako je ocenjeno na današnjem skupu o javnim nabavkama, moguće je ostvariti budžetske uštede na ovom polju i do 10 odsto, to jest oko 400 miliona evra godišnje.

Prema oceni direktora Transparentnosti Srbija Vladimira Goatija, uprkos tome što predstavljaju teren na kome su moguće velike zloupotrebe, javne nabavke su nekako ostale izvan pozornosti javnosti:

"Javno mnenje naprosto nije svesno javnih nabavki kao jednog idealnog polja za korupciju. Javno mnenje je svesno onoga što se zove, a što je inače veoma ozbiljan problem, mala korupcija", navodi Goati.

Državni sekretar u ministarstvu finansija Slobodan Ilić je najavio stvaranje uslova za efikasno sprovođenje novog Zakona o javnim nabavkama. Između ostalog, istakao je Ilić, potrebno je jačanje institucija koje kontrolišu javne nabavke – od državne revizorske institucije, policije, sudstva i Tužilaštva, do Uprave za organizovani kriminal:

"Tri stvari koje su jako bitne: to je dalja profesionalizacija, čime se postiže da sistem javnoh nabavki podiže na daleko viši nivo i u tom smislu vrlo je značajan novi insitut službenika za javne nabavke. Druga stvar je da smo uspeli da se izborima za jedan nezavistan status Komisije za zaštitu prava ponuđača. I treća stvar u pogledu transparentnosti izuzetno je bitno što smo dobili jedan portal", kaže Ilić.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort je istakao da je transparentnost u javnim nabavkama jedan od preduslova za dolazak stranih kompanija:

"Srpski zakon o javnim nabavkama, usvojen 2002. i izmenjen 2008. je važan korak napred. Ali, primena ovog zakona i razvoj neophodnih institucija traže vreme", primetio je Vordsvort.

Inače, u Srbiji je prošle godine bilo oko 12.000 naručilaca i 80.000 ponuđača, sklopljeno je oko 250.000 ugovora, ukupne vrednosti 2,4 milijarde evra, mada se procenjuje da je ukupna vrednost nabavki daleko veća. Kao glavni nedostaci tog procesa ističu se visok stepen korupcije i nedovoljna transparetnost procesa.

XS
SM
MD
LG