Linkovi

NASA prikazala svemirski brod koji bi trebalo da zameni šatl


Novo „istraživačko vozilo" kako ga naziva američka svemirska agencija NASA, teško više od osam tona, trebalo bi da 2015. godine počne da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice, a 2020. i do meseca – 50 godina pošto je čovek prvi put stupio na njegovo tlo. NASA je juče, na Nacionalnom travnjaku ovde u Vašingtonu, prikazala model Oriona u prirodnoj veličini.

Don Pirson je menadžer projekta NASE zvanog Spasavanje posle prizemljenja. Njegov tim ima zadatak da testira sposobnost Oriona da bude lansiran u svim vremenskim uslovima, kao i metode spasavanja posade kada se kapsula spusti u okean.

„Pokušavamo da pokažemo da možemo da prihvatimo kapsulu čak i pri talasima visine tri metra i po vetru brzine do 75 kilometara na sat. Ako to možemo da dokažemo onda imamo prilično visoku verovatnoću lansiranja," kaže Pirson.

Orion liči na kapsulu programa Apolo ali je dvostruko veći, tako da može da primi do 6 članova posade za transport do Međunarodne svemirske stanice, a četiri člana za put do meseca. Gomila dece gurala se da dotakne srebrnastu kupu na prikolici šlepera parkiranoj ispred Nacionalnog muzeja aeronautike i svemirskih istraživanja.

Anrika Šabaz, iz Sent Pola, u Minesoti, pohađa srednju školu specijalizovanu za nauku i aeronautiku. Ona kaže da je zajedno sa drugivoma iz razreda bila iznenađena kada je, tokom izleta u Vašington, ugledala veliki svemirski brod.

„Baš je kul što sam ga videla jer nikada nisam videla svemirski brod. Mislim, videla sam u muzeju ali nikada na otvorenom," kaže Anrika.

Don Pirson kaže da će prikazivanje Oriona u javnosti i razgovori o letovima na mesec podstaći novu generaciju da se više niteresuje za nauku i matematiku.

„Prvi put kada smo lansirali šatl ljudi su bili veoma uzbuđeni. Uzeli smo jedan avion, postavili ga vertikalno i lansirali. Mnogi su bili veoma uzbuđeni. Nadamo se da će se ista stvar dogoditi i ovog puta," rekao je Pirson.

Pirson dodaje da će krajnji cilj povratka astronauta na mesec biti pripremanje leta ljudske posade do Marsa, za koji kaže kako se nada da će njime komandovati neka od dece koju je upoznao juče na Nacionalnom travnjaku.

XS
SM
MD
LG