Linkovi

Okončana opsada policijske akademije u Pakistanu


Pakistanski funkcioneri saopštili su da su bezbednosne snage uspostavile kontrolu nad policijskom akademijom u istočnom gradu Lahoreu, okončavši time osmočasovnu opsadu teško naoružanih ekstremista.

Pakistansko ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da su uhapšena bar tri napadača. Druga trojica napadača raznela su se aktivirajući prsluke sa eksplozivom, dok su stotine pakistanskih komandosa zauzimale zgradu.

Ministar unutrašnjih poslova Rahman Malik je rekao da je jedan od uhapšenih osumnjičenih Avganistanac.

Vlasti su saopštile da je najmanje osam policijskih pitomaca poginulo dok je preko 90 ranjeno u jednodnevnoj agoniji, ali funkcioneri navode da bi konačni broj žrtava mogao da bude daleko veći.

Nakon žestoke razmene vatre, pobedničke bezbednosne snage su ispalile hice u vazduh sa krova centra za obuku, proslavljajući okončanje opsade.

Preživeli u napadu su izjavili da je sve počelo kad su naoružani napadači izvršili napad dok je trajala jutarnja obuka u akademiji i potom mecima prokrčili sebi put do kompleksa uzimajući taoce i pucajući u kadete.

Očevici navode da su napadači bili naoružani atomatskim puškama i granatama dok su neki nosili i policijske uniforme. Funkcioneri su saopštili da je deset talaca oslobodjeno po okončanju opsade. Policijski funkcioneri navode da je neposredno nakon početka napada, zavladala „opšta panika." Jedan policajac je rekao lokalnim novinarima da je jedan napadač uleteo u jednu od zgrada i počeo da puca na kadete u krevetima.

Funkcioneri navode da je bar 700 kadeta bilo u akademiji u vreme napada, koji se odigrao manje od mesec dana pošto je najmanje 12 napadača raketama i granatama napalo članove kriket tima iz Šri Lanke na prilazu stadionu Gadafi u Lahoreu.
XS
SM
MD
LG