Linkovi

Posmatrači: Izbori u Crnoj Gori sprovedeni u skladu sa standardima


Koalicija "Evropska Crna Gora" premijera Mila Djukanovića osvojila je apsolutnu većinu na parlamentarnim izuborima u Crnoj Gori. "Evropska Crna Gora" osvojila je 47 ili 49 mandata, što će zavisiti od toga da li će Narodnjačka koalicija steći parlamentarni status, saopštio je Centar za monitoring (CEMI).

Na osnovu obrađenog 96,2 odsto biračkog tijela, Socijalistička narodna partija ima 15, Nova srpska demokratija osam i Pokret za promjene pet mandata. Narodnjačka koalicija je na pragu ulaska u parlament.

Sve četiri albanske liste u posebnoj jedinici osvojile su po mandat, kao i koalicija Evropska Crna Gora.

Izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović je kazao da je karakteristika ovih izbora veliki procenat rasutih glasova, između 12 i 15 odsto.

"Opozicija je zbog toga hendikepirana u odnosu na vladajuću koaliciju, koja je dobila ubjedljivu podršku", kazao je on.

Ubjedljivom podrškom koaliciji „Evropska Crna Gora“ građani su glasali za siguran život, ekonomski i demokratski prosperitet i evropsku budućnost, kazao je večeras lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Obraćajući se pristalicama u sjedištu DPS-a, Milo Đukanović je rekao da će koalicije koju je predvodio osvojiti između 47 i 49 poslaničkih mjesta.

„Ovakav izborni rezultat predstavlja povjerenje birača da će sa koalicijom 'Evropska Crna Gora' lakše prebroditi iskušenja koja nosi globalna ekonomska kriza“, kazao je on.

Đukanović je najavio da će nova- stara vladajuća koalicija odmah pristupiti formiranju izvršne vlasti.

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić kazao je večeras da mirno prihvata rezultat parlamentarnih izbora, navodeći da je ubijeđen da niko nikada ne može pobijediti ideju koju zastupa ta stranka.

Prema podacima Centra za monitoring, na osnovu obrađenog 96,2 odsto biračkog tijela, SNP je osvojila 15 mandata.

Upitan da li je zadovoljan rezultatom koji je ostario SNP, Milić je podsjetio da je cilj njegove stranke bio 19 mandata i da on nije ostvaren.

Demokratska partija socijalista osvojila je većinu na osnovu prosutih glasova, a u opoziciji ne bi trebalo niko da bude zadovoljan rezultatima prijevremenih izbora, ocijenio je predsjednik Nove srpske demokratije (NOVE), Andrija Mandić.

Prema podacima NOVE ta partija će u novom parlamentu imati sigurnih osam polsanika, a trendovi su da može imati još jedan mandat.

Rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da bi jedinstvena lista opozicije bila pobjednička, a krivicu što do toga nije došlo snose oni koji su odbili tu ideju, ocijenio je večeras lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

‘’Zbog toga što je neko odbio tu ideju, i omogućio Demokrarskoj partiji socijalista da sa 50 odsto glasova dobije 60 odsto mandata, nije kriv PzP i Nebojša Medojević. Zna Crna Gora ko je kriv’’, poručio je on.

Medojević je na konferenciji za novinare poručio građanima Crne Gore da, za sve što se bude dešavalo u narednom periodu, odgovore potraže u DPS-u. Inostrani posmatrači saopštili su danas da su crnogorski izbori sprovedeni u skladu sa gotovo svim međunarodnim standardima, ali je neophodan dalji demokratski razvoj.

Međunarodna posmatračka misija ocijenila je u međuvremenu da su parlamentrani izbori u Crnoj Gori organizovani profesionalno i da su političke partije bile u mogućnosti da slobodno predstave svoje programe glasačima.

Misija je zajednički poduhvat OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OEBS-a i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE).

Proces glasanja i brojanja glasova ocijenjen je pozitivno od strane posmatrača, sa neznatnim brojem prijavljenih incidenata


XS
SM
MD
LG