Linkovi

Obama postavio stroge uslove autoindustriji


U obraćanju javnosti povodom problema američke autoindustrije, predsednik Obama je izjavio da planovi za reorganzaciju koje su podneli Dženeral Motors i Krajsler ne pružaju dovoljno osnova za dodatnu vladinu pomoć tim kompanijama. Dženeral Motors i Krajsler su tražili još 21 milijardu dolara pored 17 milijardi koje im je vlada odobrila ranije.

Predsednik Obama je rekao da je vlada zatražila ostavku generalnog direktora Dženeral Motorsa, Rika Vagonera, i da je kompaniji dala rok od 60 dana da podnese bolji plan.

"Vlada Sjedinjenih Država nije zainteresovana da upravlja Dženeral Motorsom," rekao je predsednik Obama. "Ono za šta smo zaintersovani jeste da damo Dženeral Motorsu priliku da konačno sprovede preko potrebne promene koje će mu omogućiti da izadje iz ove krize kao snažnija i konkurentnija kompanija."

Obama je dodao da je Krajsler u još lošijoj situaciji i da ne može da opstane bez partnerstva sa drugom kompanijom. On je dodao da je Krajsleru dat rok od 30 dana da postigne sporazum o udruživanju sa italijanskom firmom Fiat. Ubrzo posle predsednikovog govora zvaničnici Krajslera saopštili su da su postigli okvirni sporazum sa italijanskom kompanijom.

Predsednik Obama je kao jednu od opcija pomenuo i mogućnost da Dženeral Motors i Krajsler prodju kroz neku vrstu bankrotstva koja bi im dozvolila da se oslobode njihovog duga, da se reorganizuju i vrate se u biznis. Dženeral Motors je nešto kasnije saopštio da će Rika Vagonera zameniti predsednik i jedan od menadžera kompanije, Fric Henderson, kao i da će biti zamenjena većina članova upravnog odbora. Guvernerka Mičigena, države u kojoj se nalazi sedište Dži-Ema, Dženifer Grenholm, kasnije je izjavila das je Rik Vagoner bio „žrtvovan“ i da je pristao da napusti položaj za dobro kompanije i njenih radnika.


XS
SM
MD
LG