Linkovi

Teška pitanja za Obamu tokom prve zvanične posete Evropi


Uoči evropske turneje predsednika Obame, prve u svojstvu lidera SAD, razlike u gledištima izmedju Vašingtona i evropskih saveznika postaju sve uočljivije. Mada je Obama i dalje popularan u evropskoj javnosti, njegovi razgovori sa evropskim liderima neće biti laki.

Globalna ekonomija i Avganistan će verovatno dominirati razgovorima predsednika Obame u Evropi. Mada postoji široki medjunarodni konsenzus da oba pitanja treba razmatrati, postoje i brojne razlike u mišljenjima o tome kako se treba suočiti sa njima. U Londonu predsednik Obama će po prvi put zvanično predstavljati SAD na samitu 20 vodećih razvijenih i zemalja u razvoju. Neke zemlje okrivljuju deregulaciju finansijskih tržišta u SAD za podsticanje globalne ekonomske krize. Mnoge države sa ograničenim budžetima nisu zainteresovane za obimne programe vladinih izdataka po uzoru na stimulativni paket predsednika Obame.

Vodeći zvaničnici Bele kuće insistiraju da predsednik ne želi da diktira ciljeve vladinog trošenja drugim zemljama. Majkl Froman, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost, za medjunarodna ekonomska pitanja, kaže da ne postoji ni jedna jedina cifra koja predstavlja “svetinju”.

“Ono što je važno je da postoji široka saglasnost koja se ogleda u saopštenju ministara finansija Grupe 20 od pre dve nedelje o onome što je potrebno da bi se obnovio ekonomski rast,” rekao je Froman.

Na londonskom samitu Grupe 20 predsednik Obama će se po prvi put sastati sa liderima Kine, Rusije, Južne Koreje, Saudijske Arabije i Indije.

Dan posle samita G 20 predsednik Obama će se pridružiti liderima drugih članica NATO-a u blizini francusko-nemačke granice prilikom obeležavanja 60-e godišnjice Severnoatlanstkog saveza. Na samitu alijanse predsednik Obama će predstavitii novu strategiju za Avganistan i Pakistan. U intevjuu za mrežu CBS emitovanom u nedelju predsednik Obama je priznao da su ulozi visoki.

“Bili smo svedoci nazadovanja poslednjih nekoliko godina i ukoliko ne uspostavimo kontrolu bićemo u nevoljama,” rekao je predsednik.

Medjutim, Evropljani ne podržavaju upućivanje dodatnih snaga u Avganistan. Sekretar za odbranu Robert Gejts je naglasio da nije odustao od ideje o razmeštanju dodatnih savezničkih snaga u Avganistanu, rekavši da bi neke zemlje možda bile spremne da pošalju dodatne snage tokom priprema za parlamentarne izbore u Avganistanu, u avgustu. Tokom jučerašnjeg nastupa u pogramu mreže Foks, Gejts je rekao da je potrebna i pomoć civilnog sektora.

“Mislim da je ono za šta smo stvarno zainteresovani od strane naših saveznika - pomoć civilnih stručnjaka u oblasti poljoprivrede, finansija i uprave,” naglasio je Gejts.

Posle samita NATO-a predsednik Obama će posetiti Češku Republiku, gde će održati govor o opasnostima širenja naoružanja i razgovarati o odnosima SAD i EU. Poslednje odredište predsednika Obama biće Turska, prva muslimanska zemlja koja će zaželeti dobrodošlicu novom američkom predsedniku. Nagadjalo se da bi predsednik Obama mogao da održi svoj dugo najavljivani govor o odnosima SAD sa muslimanskim svetom u Istanbulu. Umesto toga, predsednik Obama će otvoriti dijalog sa mladima u regionu i odgovarati na pitanja, koja će delom biti postavljena preko interneta.

XS
SM
MD
LG