Linkovi

Predsednik Obama uskoro posećuje Evropu


Američki predsednik Barak Obama krenuće u utorak u svoju prvu posetu Evropi otkada je preuzeo taj položaj. On će najpre u Londonu prisustvovati samitu grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja, koja će raspravljati o svetskoj ekonomskoj krizi. Kako je rekao portparol Bele kuće, Robert Gibs, Sjedinjene države će istovremeno slušati i predvoditi na razgovorima o krizi.

Na marginama tog sastanka Obama će se susresti sa nizom svetskih lidera, kao što su premijeri Britanije i Indije, predsednici Kine i Rusije i kralj Saudijske Arabije. Kasnije tokom nedelje, Obama će se u Francuskoj sastati sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, a u Nemačkoj sa kancelarkom Angelom Merkel. On će takođe učestvovati u radu jedne radne grupe u okviru NATO. Posle toga, Obama će produžiti za Prag radi prisustvovanja samitu Evropske unije.

Američki predsednik takođe planira da poseti Ankaru, radi susreta sa turskim predsednikom Abdulom Gulom, i radi učešća na okruglom stolu sa studentima, u okviru nastojanja da se približi omladini Evrope i jugozapadne Azije.
XS
SM
MD
LG