Linkovi

Karzai: Američka strategija "bolja nego što se očekivalo"


Predsednici Avganistana i Pakistana pozdravili su novi plan Obamine administracije za rešavanje sukoba u tom regionu, a svaki je posebno pohvalio odredjene ključne delove strategije.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai proteklih meseci je izložen snažnim medjunarodnim kritikama zbog slabe i korumpirane centralne vlade koju predvodi. Medju kritičarima su i neki bivši američki zvaničnici, koji su optužili članove Karzaijeve porodice da ubiru profit od prodaje opijuma. Medjutim, avganistanski vodja je i sam uputio teške reči na račun medjunarodnih snaga u njegovoj zemlji, osudjujući vazdušne udare i noćne napade u kojima stradaju civili.

Uprkos tim tenzijama, Karzai je u subotu bio pun reči hvale za novu američku strategiju, navodeći da je bolja nego što je očekivao.

"U potpunosti se slažem sa novom strategijom koja je juče najavljena. To je upravo ono čemu se narod Avganistana nadao, i ono što želimo, te stoga ima našu punu podršku”, izjavio je Karzai.

Avganistanski lider kaže da su planom identifikovani ključni problemi kao što je jačanje avganistanskih institucija, unapredjenje rekonstrukcije zemlje, uništavanje terorističkih uporišta, a sve to uz veće učešće zemalja regiona, kao što je Iran, u diskusijama o situaciji u Avganistanu. Karazi je takodje naveo da je korupcija unutar vlade problem koji zahteva posebnu pažnju, ali nije dalje razložio tu ocenu.

Obamin plan predvidja povećanje broja vojnika kao i veću stranu pomoć i upućivanje stotina civila koji će pomoći jačanju vladinih institucija. Planom se takodje poziva na ulaganje napora u nacionalno pomirenje, što bi moglo da uključi i razgovore sa talibanskim frakcijama spremnim da odustanu od učešća u ustanku protiv vlade i koalicionih snaga.

Da bi stvorile pravu klimu za pomirenje, UN bi trebalo da neke Avganistance skinu sa svoje crne liste svetskih terorista, smatra predsednik Karzai. Ljudi sa te liste ne mogu da dobiju vize za putovanja u inostranstvo a računi u stranim bankama su im zamrznuti.

"Prava klima za pomirenje, pre svega, znači da se zajedno sa Ujedinjenim nacijama pregleda lista i sa nje skinu imena onih koji nisu deo Al Kaide, nisu deo neke terorističke mreže, već su se tu našli samo zato što je neko odlučio da ih tu stavi”, ističe Karzai.

Dok je većina novih resursa i vojnika, na osnovu Obamine strategije, namenjena Avganistanu, u saopštenju te strategije predsednik se koncentrisao na probleme u Pakistanu, posebno u plemenskom pograničnom regionu. Teroristička uporišta u tim područjima, i navodna veza izmedju militantnih grupa, državne obaveštajne službe i delova vojske, izazvali su veliku zabrinutost da vlada neće biti u stanju da suzbije tu pretnju.

Predsednik Obama u petak je naveo da mnogobrojne procene obaveštajnih službi upozoravaju da Al Kaida aktivno planira napade na američku teritoriju iz svojih utočišta u Pakistanu.

Obraćajući se pakistanskom parlamentu, predsednik Asif Zardari rekao je da vlada nastoji da reši problem.

"Vlada neće dozvoliti da se njeno tle koristi za terorističke aktivnosti protiv bilo koje zemlje. Takodje nikome nećemo dozvoliti da krši naš suverenitet. Suverenitet Pakistana mora da se zaštiti po svaku cenu – i biće zaštićen”, poručio je Zardari.

Pakistan stalno osudjuje napade američkih bespilotnih letelica na terorističke mete u plemenskim regijama te zemlje kao narušavanje pakistanskog suvereniteta. Takve operacije su izuzetno nepopularne medju Pakistancima, ali se veruje da se obavljaju uz prećutni pristanak vlade u Islamabadu. Gotovo ceo Zardarijev govor u parlamentu odnosio se na unutrašnje teme. On se samo kratko osvrnuo na nove američke planove za region – ali je rekao da politika predsednika Obame predstavlja “pozitivnu promenu.”

"Pozdravljam poziv predsednika Obame američkom Kongresu da usvoji zakon kojim se izdvaja milijardu i po dolara pomoći Pakistanu svake godine. Američki predsednik zauzima novi pristup što je pozitivna promena. To je podrška našim pozivima da se razvoj ekonomije i društva iskoristi kao sredstvo borbe protiv terorizma”, naveo je Zardari.

Nova američka strategija predvidja redovne sastanke američkih, avganistanskih i pakistanskih zvaničnika na visokomn nivou. Specijalni izaslanik za Pakistan i Avganistan, RIčard Holbruk, trebalo bi da narednih nedelja poseti Pakistan.

XS
SM
MD
LG