Linkovi

Obama odgovarao na pitanja gradjana preko Interneta


Prvi put od kada je izabran na položaj predsednika, Barak Obama je odgovarao na pitanja gradjana po formatu skupova u gradskim skupštinama, ali ovog puta postavljena preko Interneta, iz svih krajeva Amerike. Obama je, naime, odgovarao na pitanja prisutne publike, ali i ona koja su mu postavljena preko vebsajta Bele kuće.

Predsednik Barak Obama poručio je publici u Beloj kući da želi da ispuni obećanje iz svoje kampanje da će voditi dijalog sa američkim gradjanima. Skup na kome se većina pitanja odnosila na ekonomiju, imao je formu sastanaka po gradskim skupštinama. Medjutim, po prvi put, američki predsednik je pozvao gradjane da u diskusiji učestvuju preko Interneta.

„Drago mi je što ću da odgovaram na vaša pitanja, saslušam vaše ideje i saznam šta vas muči, jer to što je važno za vas i vaše porodice, i čime se bave političari u Vašingtonu, nije uvek jedna ista stvar,“ rekao je predsednik Obama.

Za vreme prošlogodišnje predsedničke kampanje, Obama je koristio Internet da bi preneo svoju poruku Amerikancima. Sada kaže da će tehnologija pomoći da Bela kuća bude otvorenija za obične gradjane. Više od stotinu hiljada pitanja postavljeno je preko Interneta.

Obama je odgovarao na ona koja su dobila najviše glasova. Jedna žena iz južne države Džordžije postavila je u svom videu pitanje predsedniku kada će poslovi koji se „izvoze“ u druge zemlje ponovo biti dostupni Amerikancima.

„Svi ti poslovi se neće vratiti u zemlju," odgovorio je Obama, "i verovatno ne bi bilo dobro za našu privredu da se vrate. Zato je naš zadatak da stvorimo nove poslove koji ne mogu da se obavljaju van zemlje.“

Predsednik je rekao da će Amerikanci morati da se budu istrajni u naporima da se otvore nova radna mesta, i dodao da će neki verovatno ostati bez posla pre nego što se situacija popravi.
Neki ljudi iz publike, kao i preko Interneta, postavljali su pitanja o zdravstvenoj zaštiti.

„Došlo je vreme da se reformiše sistem zdravstvene zaštite. Ne za četiri godine, ne za osam godina, ne za 20 godina, već sada. Razlog što mislim da je to tako važno jeste što visoki troškovi zdravstvene zaštite predstavljaju veliko opterećenje za našu ekonomiju,“ ukazao je Obama.

Pitanje koje je dobilo više od 4,000 glasova na Internetu glasilo je – da li administracija razmišlja o legalizovanju marihuane kako bi se podstakao ekonomski razvoj?

"To je bilo prilično popularno pitanje i želeo sam da dam odgovor na njega. Odgovor je – NE. Ne mislim da je to dobra strategija za rast naše ekonomije,“ rekao je predsednik Obama.

Skup je prenošen uživo na vebsajtu Bele kuće.

XS
SM
MD
LG