Linkovi

Obama predstavio novu strategiju za Avganistan


Američki predsednik Barak Obama tvrdi da al-Kaida nastavlja da planira napade protiv Sjedinjenih Država, ali ti napadi – kažu u Beloj kući – neće ostati bez odgovora. Američki predsednik je jutros predstavio novu strategiju za borbu protiv američkih neprijatelja u Avganistanu: razbiti, razoružati i poraziti Talibane i al-Kaidu.

Svega nekoliko sati pre nego što je predsednik objavio svoju novu strategiju za borbu protiv Al-kaide u Avganistanu i Pakistanu, bombaš samoubica uništio je džamiju u Pakistanu tokom molitve. Najmanje 50 ljudi je poginulo. Još nije jasno ko je odgovoran, ali napad žestoko ukazuje na izazove sa kojima su suočene Sjedinjene Države u regionu.

„Situacija je sve opasnija. Prošlo je više od sedam godina otkako su Talibani svrgnuti s vlasti, ali rat i dalje besni i pobunjenici kontrolišu delove Avganistana i Pakistana. Napadi na naše trupe, na trupe naših saveznika iz NATO-a i Avganistansku vladu, postojano se povećavaju“, rekao je Obama.

Predsednik će uputiti još četiri hiljade vojnika u Avganistan, povrh 17 hiljada koje je zatražio prošlog meseca. Naglasak će biti na obučavanju avganistanskih bezbednosnih snaga. Predsednik do 2011, želi da poveća avganistansku armiju na 134 hiljade vojnika i policijske snage na 82 hiljade.

„Našim komandantima je već tri godine jasno šta im je potrebno za obuku. Ta sredstva su im bila uskraćivana zbog rata u Iraku. To će se sada promeniti“.

Predsednik je govorio i o Pakistanu, savezniku koji se sve više pretvara u utočište pripadnika al-Kaide i drugih pobunejnika.

„Pakistan mora da pokaže da je rešen da iskoreni al-Kaidu i nasilne ekstremiste unutar svojih granica. A mi ćemo insistirati da se ta akcija preduzme – na ovaj ili onaj način – čim dobijemo obaveštajne podatke o terorističkim metama“.

Glavni cilj nove strategije je da Sjedinjne Države i njihovi partneri „na posletku završe“ borbena dejstva, ali predsednik danas nije pominjao rokove za povlačenje trupa.

XS
SM
MD
LG