Linkovi

Srbija postigla sporazum o kreditnom aranžmanu sa MMF-om


Umesto ranije planiranog rasta od 3,5 odsto, najnoviji pokazatelji govore da će bruto domaći proizvod pasti za dva odsto, što će automatski značiti i manji priliv u budžet. Danas dogovoreni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom predviđa smanjenje troškova - od zamrzavanja plata i štednje države, kao i povećanje poreskih obaveza.

Vlada Srbije i Misija Međunarodnog monetarnog fonda postigli su sporazum o novom kreditnom aranžmanu vrednom oko tri milijarde evra. Ovaj stend baj aranžman trajaće do aprila 2011-te, a kako su danas saopštili predstavnici MMF-a, vlada je preuzela i obavezu da ispuni niz uslova – od rebalansa budžeta do promene poreskih propisa – kojima bi se ostvarili ciljevi ekonomske politike.

Dogovoreno je i da plate i penzije budu zamrznute na januarskom nivou do oktobra 2010-te, kao i sve vrste zarade iznad 12.000 dinara budu oporezovane sa dodatnih šest odsto.

"Međunarodne finansijske institucije, pre svih MMF će morati da obezbede ekternu finansijsku podršku da bi se popunio ovaj jaz u ekster-nom finansiranju", kaže Albert Jager, šef misije MMF-a u Srbiji.

Za očekivani budžetski deficit od 190 milijardi dinara, premijer Mirko Cvetković je rekao da država ima rešenje kako da ga svede na 90 milijardi – koji se uklapaju u dogovoreni minus od tri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Najveći deo od preostalih 100 milijardi biće obezbeđen smanjenjem rashoda, a država će biti primer štednje, poručio je premijer i dodao da se predviđa zabrana novog zapošljavanja na svim nivoima administracije, kao i smanjenje troškova reprezentacije, upotrebe službenih vozila i mobilnih telefona.

"Napravljene su kalkulacije da dve trećine, ili 67 milijardi dinara bude deo koji će biti realizovan kroz uštede, a ostalih 34 milijarde bi se rešilo kroz povećanje prihoda", navodi premijer Cvetković.

Javna preduzeća ubuduće u budžet davati celokupan prihod, a država planira i da poveća porez na imovinu i uvede porez na luksuzne automobile, rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović i dodala da se ipak najveći prihod očekuje od privremenog dodatnog poreza na imovinu:

"Država mora da izvrši verovatno najveće fiskalno prilagođavane do sada. Koliko je to prilagođavanje – najgrublje, ono mora biti u iznosu od 100 milijardi dinara" - ističe ministarka Dragutinović.

"Mi ćemo ove godine ostvariti ukupne prihode na svim državnim nivoima oko 11 milijardi evra. Dok je projektovana ukupna javna potrošnja bila oko 13 milijardi evra. Rupa je dve milijarde evra i to je neodrživo" - ocenio je potpredsednik vlade Mladjan Dinkić.

A u prvim reakcijama na aranžman sa MMF-om, opozicione stranke u parlamentu ocenjuju da vlada novim porezima ispostavlja cenu krize svim građanima, zbog čega će najviše stradati srednja klasa. Ekonomista Miroslav Prokopijević smatra da će pad privrede biti veći od dva odsto, da dodatni porez ubija privredu, kao i da pozajmica da tri milijarde evra znači i nove poreze u budućnosti.

XS
SM
MD
LG