Linkovi

G20: Strožiji propisi i više novca za Međunarodni monetarni fond


Lideri država Grupe 20 će održati svoj drugi sastanak na vrhu posvećen globalnoj finansijskoj krizi 2. aprila u Londonu. Uoči samita, primetna su razmimoilaženja u pogledu ključnog pitanja povećanja državnih izdvajanja, kojima bi se nadoknadio nagli pad globalne finansijske delatnosti.

Globalna recesija je već najteža u proteklih 60 godina. Gubici na berzama u Evropi, Aziji i obe Amerike, izbrisali su bogatstvo u vrednosti od 50 hiljada milijardi dolara. Ekonomista Mark Zandi kaže da u moderno doba nije zabeležen tako oštar pad potrošnje u maloprodaji.

„Gotovo sve države na planeti su u recesiji. Razvijene ekonomije su naravno pogođene veoma teško. Evropska unija je pretrpela pad od 6 odsto, Sjedinjene Države 6 odsto, Japan 12 odsto“, kaže Zandi.

Grupa 20 obuhvata raznovrsne ekonomije kao što su Sjedinjene Države, Kina, Brazil, Rusija, Južna Afrika i Evropska unija. Na njih otpada 80 odsto globalnog proizvoda. Ali ekonomista poreklom iz Južne Afriike, Dezmond Lakman, kaže da se od drugog samita Grupe 20 ne očekuje mnogo.

„Jedina stvar sa kojom izgleda da su saglasni, jeste obim Međunarodnog monetarnog fonda, što je po meni veoma dobro, ali je to u velikoj meri sporedno u odnosu na krizu u kojoj se našla svetska ekonomija“,
smatra Lakman.

On veruje da su velika povećanja vladinih troškova suštinska za predupređivanje budućih kolapsa i nadoknadu gubitaka. Ali u tom pogledu, kaže, saglasnosti nema.

„Sjedinjene Države veruju da je fiskalni stimulus pravi put. Evropljani ne dele to gledište. Oni smatraju da će povećavanje državnih dugova samo voditi u dalje nevolje“.


Svetski lideri, kao što su učinili i u novembru, potvrdiće da su predani otvorenim tržištima.
Ali otada, većina od tih 20 ekonomija je preduzela mere da na skrivene načine ograniči trgovinu. Čak i Sjedinjene Države, koje su pristalica otvorenih tržišta, uvele su povlastice za američke kamione u prekograničnoj trgovini sa Meksikom. Predsednik Svetske banke, Robert Zelik, kaže da je protekcionizam opasan.

„Opasnost od protekcionizma, otvorena ili prikrivena, uistinu će veoma pogoršati i onako lošu situaciju“,
upozorava prvi čovek Svetske banke

Analitičari su saglasni da je u Londonu – da bi se svetska ekonomija vratila na pravi put - potrebnije preduzeti akciju, nego davati velika obećanja.

XS
SM
MD
LG