Linkovi

General Kredok: Kosovo i dalje izvor nestabilnolsti na Balkanu


Na pretresu pred senatskim Odborom za oružane snage, svedočili su Vrhovni komandant snaga NATO-a za Evropu, general Benc Kredok i komandant Združenih snaga Sjedinjenih Država, general Džejms Metis. Mada je glavna tema pretresa bilo stanje misije NATO-a u Avganistanu, u obimnom izveštaju koji je general Kredok podneo pomenutom odboru, govori se i o misiji KFOR-a i vojnoj saradnji Sjedinjenih Država i NATO-a sa zemljama Zapadnog Balkana.

General Kredok, koji je 1998. bio zadužen za pripremu početnih operacija američkih snaga u kampanji NATO-a na Kosovu i Srbiji, smatra da je Kosovo i dalje izvor nestabilnosti na širem području Balkana. Međutim, general Kredok je istakao da su Sjedinjene Države predane konsolidovanju nezavisnosti Kosova i da će biti nastavljeni takvi diplomatski i politički napori, dok Kosovo bude sprovodilo preporuke Ahtisarijevog plana. Po generalovim rečima, američka strana je dugoročno predana pružanju ne samo bezbednosti nego i konkretne pomoći u prestrojavanju bezbednosnog sektora na Kosovu.

On je dodao da će Komanda združenih američkih snaga i NATO, nastaviti programe za evroatlantsku integraciju Zapadnog Balkana. Pomenuo je planirani prijem Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO, intenziviran razgovor sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, kao i nastojanja u cilju približavanja Srbije saradnji sa NATO-om. Svi ćemo raditi energično na ubrzanju reforme bezbednosnog sektora na području Balkana i pristupiti ozbiljnim pitanjima kao što je obuka i oprema snaga koje bi mogle da učestvuju u operacijama za stabilizaciju Iraka i Avganistana, navodi se dalje u izveštaju generala Kredoka. Radi uspostavljanja čvrste vojne saradnje, biće organizovani skupovi u okviru programa Partnerstvo za mir, zajednički manevri, kao i razmena visokih vojnih delegacija, izvestio je general Kredok.

XS
SM
MD
LG