Linkovi

Američki finansijski zvaničnici traže nova ovlašćenja


Najviši američki finansijski funkcioneri saopštili su da su im potrebna nova ovlašćenja za preuzimanje propalih finansijskih kompanija poput osiguravajuće kompanije AIG.

Sekretar za finansije Timoti Gajtner i predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki, na današnjem kongresnom pretresu, odgovarali su na teška pitanja u vezi sa rešavanjem finansijske krize i velikim bonusima isplaćenim pojedinim menadžerima kompanije AIG. Vlada već ima ovlašćenja da preuzme kontrolu nad propalim bankama, preuzme njihove loše zajmove, a dobre proda konkurentskim bankama. Sličan proces odlučivanja za velike finansijske firme poput osiguravajućih ili investicionih kompanija, predstavlja deo serije regulativnih reformi koje se razmatraju u sadašnjoj finansijskoj krizi. Predsednik Federalnih rezervi, Ben Bernanki, izjavio je da bi propast velikih osiguravajućih kompanija kao što je AIG, mogla da izazove globalno finansijsko topljenje, koje bi još više pogoršalo sadašnju situaciju.

Predsednik Barak Obama je istovremeno zatražio od svetskih lidera da preduzmu odlučnu, sveobuhvatnu i usaglašenu akciju za podsticanje ekonomskog oporavka i izbegavanje budućih kriza. U članku objavljenom u današnjem izdanju lista "International Herald Tribune", Obama izražava nadu da će predstojeći samit 20 najvećih ekonomija na svetu da pokrene kolektivnu akciju. On je istakao da bi Grupa 20 trebalo da sledi primer Vašingtona i sprovede dalje mere za podsticanje rasta.

XS
SM
MD
LG