Linkovi

Incko: BiH dobrodošla u EU ukoliko ispuni uslove


Novi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Valentin Incko, danas se sastao sa liderima Evropske komisije i Saveta Evrope, zaduženim za proširenje, odnosno bezbednosnu i inostranu politiku – reč je o poslednjem krugu konsultacija pred njegov odlazak u Sarajevo i za kraj nedelje predviđeno zvanično preuzimanje dužnosti visokog predstavnika od Miroslava Lajčaka. Novi Visoki predstavnik za BiH zaokružio je danas poslednje u nizu briselskih konsultacija, pre nego što krene za Sarajevo. Susreti koje je imao bili su, kako se ukazuje i sa evropske strane, prilika da se potvrdi kako će medjunarodni i evropski izaslanik na terenu u punoj meri koordinisati svoj posao sa briselskim adresama.


Incko: "Bio sam danas kod gospodina Solane i gospodina Rena i razgovarali smo o budućnosti Bosne i Hercegovine. Dobio sam njihove poglede na to - izneo sam svoje i mislim da će to biti jako dobra saradnja sa njihove i moje strane, ureda visokog predstavnika i Evropske zajednice".

Nakon susreta kabinet visokog predstavnika EU, Havijera Solane, saopštio da je evropski zvaničnik obećao Visokom predstavniku svoju punu podršku, naglašavajući kako je ova godina od izuzetne važnosti za BiH, da je reč o svojevrsnom prozoru prema mogućem progresu. Kretanje reformskim putem je neophodno, složili su se Solana i Incko, posebno naglasavajući važnost pune primjene postavljenih uslova i ciljeva kako bi se zaključila misija visokog predstavnika, ostavljajući prostor specijalnom predstavniku EU.

Glas Amerike: Kako će izgledati vaš prvi radi dan?

Incko: "Dolazim u sredu iz Slovenije gde imam još oproštaj, a prvi radni dan će početi sa Savetom za implementaciju mira, kojem će još predsedavati gospodin Lajčak. U četvrtak, na oproštaju gospodina Lajčaka, ja ću imati mogućnost da se predstavim lokalnim političarima i cijeloj BiH. Moj drugi radni dan, petak, putujem u Češku gde će biti održan sastanak ministara spoljnih poslova Unije, a u subotu i ministara spoljnihj poslova Zapadnog Balkana. Imaću u subotu mogućnost da upoznam sve važne ministre iz regiona i susednih zemalja."

Glas Amerike: Imate li poruku za gradjane BiH kao neko koga će oni ubuduće gledati i nadam se, citirati?

Incko: "Teško je sa porukama, ali imam utisak ovde u Briselu da je BiH dobrodošla u EU. naravno, ako ispuni sve uslove, to je za sve zemlje jednako, kao što je bilo i za Austriju, ali mislim da je spremnost dobra i da je tu puno dobre volje u Briselu."




XS
SM
MD
LG