Linkovi

Predsednik Obama brani svoju ekonomsku i bezbednosnu politiku


Predsednik Barak Obama intenzivira kampanju sticanja podrške svojoj politici, susretima sa gradjanima širom zemlje kao i učešćem u programima na televiziji. To je deo predsednikovih nastojanja da se ponovo stekne inicijativa u trenutku kad su njegov budžet i njegov ekonomski tim izloženi kritikama opozicije u Vašingtonu.

Predsednik Obama obilazi zemlju u nastojanju da stekne podršku američke javnosti za svoju politiku, istovremeno se pojavljujući na radiju i televiziji. U četvtak, Obama je bio gost najpopularnije noćne zabavne emisije The Tonight Show, TV mreže NBC. Nakon toga je dao dugi intervju za informativno-političku emisiju mreže CBS 60 Minutes - jedhnu od najstarijih i najgledanijih u Americi. Pomenuta emisija trebalo bi da bude emitovana u terminu kad ta mreža prenosikošarkaške utakmice univerzitetskog šampionata, koji garantuje veliki broj gledalaca.

Intervju je snimljen u petak, u Beloj kući, u jeku predsednikovih nastojanja da ublazi gnev javnosti zbog informacije da je gigantska osiguravajuća kompanija AIG davala ogromne bonuse svojim direktorima, dok je istovremeno primala ogromna vladina sredstva da bi ostala solventna.

U jutros emitovanoj reklami za večerašnji intervju predsednik je branio akcije administracije uopšte, a posebno svog sekretara za finansije, Timotija Gajtnera.

Tim Gajtner jedan od najoštroumnijih i najveštijih funkcionera koji pred sobom ima niz problema bez presedana,“ rekao je američki predsednik.

Medjutim, republikanci i dalje dovode u pitanje Gajtnerovo rasuđivanje. Istaknuti republikanski član senatskog Odbora za finansije, senator iz Ajove Čarls Grasli, izjavio je u TV emisiji „Face the Nation“ da način na koji Gajtner rešava slučaj AIG-a izaziva zabrinutost.

„Mislim da to podstiče pitanja o tome da li je Gajtner fokusiran na problem ili ne,“ rekao je Grasli.

U intevjuu za emisiju 60 Minutes predsednik Obama se takodje osvrnuo na nedavnu kritiku koju je izrekao bivši potpredsednik Dik Čejni, na račun bezbednosne politike tekuće administracije. Čejni je rekao da će odluka administracije predsednika Obame da ukine zatvor u američkoj bazi u zalivu Guantanamo, na Kubi, učiniti Ameriku manje bezbednom i da će povećati mogućnost još jednog terorističkog napada na njenoj teritoriji.

Predsednik Obama je reagovao na to izjavom da je politika njegovog prethodnika u vezi sa pritvaranjem terorista, kako se izrazio „neodrživa“ i da je podsticala anti-američka osećanja u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG