Linkovi

Pentagon ukinuo zabranu fotografisanja kovčega poginulih vojnika


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts, nedavno je saopštio da se medijima sada dopušta da snimaju kovčege prekrivene američkom zastavom, sa posmrtnim ostacima vojnika poginulih u ratu – ukoliko to dopusti porodica vojnika. Gejtsovim saopštenjem je ukinuta dugotrajna zabrana snimanja tih posmrtnih kovčega.

Kovčezi prekriveni američkom zastavom sa posmrtnim ostacima američkih vojnika, snažno su podsećanje na visoku cenu slobode. Međutim, od 1991. godine, medijima je zabranjeno da snimaju taj prizor. Sekretar za odbranu Robert Gejts je sada ukinuo zabranu, rekavši da odluka da se dopusti objavljivanje snimaka vojničkih kovčega treba da se prepusti onima koji su najpogođeniji - porodicama poginulih.

„Ne treba da odlučujemo u njihovo ime“, rekao je Gejts.

Novom politikom se novinarima dopušta da snimaju kovčege koji stižu u vazduhoplovnu bazu Dover u državi Delaver na istočnoj obali. Kovčezi se odatle prebacuju u rodna mesta poginulih vojnika. Admiral Majk Malen kaže da je bio u Doveru nekoliko puta da bi prisustvovao ceremoniji u čast palih vojnika.

„Muškarci i žene koji ih dočekuju u Doveru su veoma ponosni na to što rade. Smatram da će svaki Amerikanac koji to vidi, biti veoma ponosan na celu ceremoniju“, dodaje Malen.

Međutim, porodice pojedinih poginulih vojnika kažu da politika objavljivanja snimaka ne bi trebalo da se menja. Brat Kristi Kavere je bio vojni lekar u Bagdadu.

„Za medije, onaj koji je podneo žrtvu nije vojnik, nije njegova porodica. Za njih je to samo priča“, kaže ona.

Drugi se ne slažu. Sin Filis Brumfild je poginuo u borbi.

„Izgubila sam sina. Želim da svi vide kakav je on bio heroj“, smatra ona.

U Iraku i Avganistanu je poginulo najmanje 4.800 američkih vojnika. Neki tvrde da bi ukidanje zabrane moglo da ima političke implikacije u trenutku suočavanja Amerikanaca sa troškovima rata, što se, kako tvrde, dogodilo u vreme Vijetnamskog rata.

Međutim, javnost se usprotivila ratu u Iraku i bez ovakvih snimaka, kaže specijalista za komunikacije Robert Lihter.

„Ljudi se ne protive ratu zato što vide žrtve. Okreću se protiv rata, jer vide da su te žrtve uzaludne“, kaže Lihter.

U međuvremenu, predsednik Barak Obama je objavio da će u Avganistan da uputi dodatni broj vojnika.

XS
SM
MD
LG