Linkovi

San Francisko tek sada počinje da oseća  punu silinu recesije


Ekonomsko usporavanje je stiglo u San Francisko sa zakašnjenjem, ali grad na Zapadnoj obali sada doživljava usporenje u sektorima finansijskih usluga, turizma, građevinarstva, pa čak i visoke tehnologije.

Na ulicama San Franciska i dalje ima energije i turisti se i dalje voze čuvenim žičanim tramvajem. Roberta Halkvist je došla iz Sijetla na porodični skup, koji nije omela recesija.

„Vozimo se tramvajem. Vozili smo se od Fišermens varfa, a sad se vraćamo istim putem“, priča ona.

Po gradu se sreću turisti koji obilaze poznata mesta, ali izgleda da ih ipak ima manje. O tome govori i Den Golds, iz gradske Kancelarije za kongrese i posetioce.

„Izgleda da će 2009. biti izazovna godina. S jedne strane američka ekonomija koja je naletela na stenje i s druge, takođe nasukana ekonomija u svetu, imaće priličan uticaj na posete San Francisku iz inostranstva“, objašnjava Golds.

On kaže da glavna trgovačka udruženja rezervišu svoje godišnje kongrese godinama unapred i – retko ih otkazuju, ali imaju manje učesnika kada je ekonomija loša. Manje poslovne organizacije će pre da smanje delatnost u ekonomskoj krizi, a i hotelsko i restoransko poslovanje očekuje teža vremena.

Linder Keni, s veb sajta Wired.com, kaže da recesija i zatvaranje radnih mesta sporije dostižu važnu, tehnološku industriju. Ipak, dodaje da preduzetnički kapital, na koji se ta industrija oslanja, presušuje i prodaja se smanjuje.

„Čini mi se da su kompanije prestale da troše novac. Ne obnavljaju svoju infrastrukturu i mislim da će to imati posledice, ako se situacija uskoro ne preokrene“.

Posledice mogu da se vide u prodaji kompjutera. Istraživačka kompanija Gartner predviđa da će prodaja personalnih kompjutera u svetu ove godine da se smanji za 12 odsto.

San Francisko nije osetio prve efekte ekonomskog usporavanja, koje je pokrenula zaplena kuća pod kreditima i kolaps nacionalnog tržišta nekretnina. Ipak, talas zaplena u drugim delovima zemlje je prohujao i kroz regionalno bankarstvo, maloprodaju i građevinarstvo i na posletku pogodio i sam San Francisko, kaže ekonomista Ted Igan.

„Nismo očekivali recesiju, ali je sada imamo, tako da više nema iznenađenja. Ipak bih rekao da San Francisko, ako posmatrate ekonomiju objektivno, ima jaku urbanu ekonomiju u poređenju sa drugim gradovima u Sjedinjenim Državama. Ekonomski temelji ovog grada su izuzetno čvrsti i postoje svi razlozi za optimizam da ćemo se oporaviti i biti jaki i u budućnosti“.

Lokalno stanovništvo kaže da je grad preživeo i veće krize, od Velikog zemljotresa 1906. i Velike depresije, do takozvane kompjuterske havarije 2001, kada su vrata zatvorile brojne kompanije zasnovane na internetu. San Francisko se uvek oporavljao i njegovi stanovnici kažu da je grad i dalje pun života.

XS
SM
MD
LG