Linkovi

Amnesti pozvao na rešavanje pitanja nestalih u sukobima na Kosovu


Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnl pozvala je vlasti Srbije i Kosova da se hitno pozabave velikim brojem nerešenih slučajeva ratnih zločina i kršenja ljudskih prava za vreme i posle sukoba na Kosovu 1999.

Saopštenje Amnesti Internešnla izdato je uoči desete godišnjice početka NATO bombardovanja Srbije. "Vlasti kako na Kosovu tako i u Srbiji, nisu ispunile obavezu da pokrenu nezavisne, temeljne i nepristrasne istrage, a njihova sudstva podigla su mali broj optužnica protiv odgovornih za otmice", saopštila je Nikola Dakvort, direktorka Amnesti Internešnla za Evropu i centralnu Aziju.

Prema podacima Amnesti Internešnela, više od 3,000 Albanaca i 800 Srba, Roma i pripadnika drugih manjina, oteto je za vreme sukoba na Kosovu, a organizacija ističe da oko 1,900 porodica na Kosovu i Srbiji i dalje očekuje vesti o sudbini svojih najbližih. Amnesti poziva vlasti u Beogradu i Prištini, kao i misiju Evropske unije (EULEX) da saradajuju na istrazi tih slučajeva, i da odgovorne privedu pravdi.

XS
SM
MD
LG